Chovateľský deň ošípaných aj s účasťou zástupcov katedier FAPZ
napísal Renáta Chosraviová
Na výstavisku Agrokomplex sa 31. mája uskutočnil šiesty Chovateľský deň ošípaných s podporou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Cieľom podujatia bola podpora slovenského chovu ošípaných a konzumácie zdravých domácich výrobkov z bravčového mäsa. Hlavným organizátorom bol Zväz chovateľov ošípaných, nechýbala však ani Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.
Na seminári k súčasnej situácii v chove ošípaných na Slovensku odzneli zaujímavé odborné prednášky, medzi nimi aj Ing. Ivana Imricha, PhD., z Katedry veterinárskych disciplín FAPZ, na tému Hygienicky význam mikroklímy v chove ošípaných.
Súčasťou podujatia bola aj súťaž vo varení guláša z výlučne bravčového mäsa, kde jednotlivé družstvá mohli predviesť svoje kulinárske umenie. SPU reprezentovali dve družstvá: prvé z Katedry špeciálnej zootechniky a Katedry veterinárskych disciplín bolo v zložení prof. Juraj Mlynek, Ing. Ivan Imrich, PhD., Ing. Michaela Horná, PhD., Ing. Monika Ivančíková a Pavol Gašparík, druhé družstvo z Katedry výživy ľudí v zložení MUDr. Peter Chlebo, doc. Marta Habánová, Ing. Jana Kopčeková, PhD. a Ing. Martina Gažarová, PhD.
Spomedzi siedmich súťažných družstiev porota vybrala víťazný guláš z kotlíka družstva Agrokomplex. Katedra výživy ľudí FAPZ získala dve ocenenia – 3. miesto za kvalitu guláša a 3. miesto za prezentáciu a komentár. Katedra špeciálnej zootechniky a Katedra veterinárskych disciplín FAPZ si zasa odniesli 2. miesto za vhodný nápoj ku gulášu. Bolo ním univerzitné víno z produkcie Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku, s.r.o., Kolíňany, ktoré do súťaže poskytol konateľ podniku Ing. Ján Lajda.
Podujatie bolo výbornou príležitosťou pre stretnutie chovateľov ošípaných, spracovateľov a distribútorov bravčového mäsa, ako aj ďalšiu odbornú a laickú verejnosť.