Erasmus mobilita v Čiernej hore priniesla nové zaujímavé poznatky
napísal Renáta Chosraviová
Počas pobytu prezentovali vzdelávacie a výskumné zameranie FBP a Výskumného centra AgroBioTech, ako aj novovybudovaného Potravinového inkubátora na SPU. Zároveň sa oboznámili s výskumným zameraním hosťujúcej univerzity v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, aplikovanej biológie a mikrobiológie.
„Navštívili sme jednotlivé laboratória a univerzitné výskumné pracovisko zamerané na subtropické plodiny, najmä citrusy, figy, olivy. Tiež sme zavítali do mandarínkových, citrusových a limetkových sadov, kde sme mali možnosť vidieť aplikáciu lapačov hmyzích škodcov. Dozvedeli sme sa, že univerzita spolupracuje so súkromným sektorom v oblasti monitoringu škodcov a hľadá účinné spôsoby ich eliminácie,“ informovala vedeckovýskumná doktorka Eva Ivanišová, účastníčka odborného pobytu spolu s profesorkou Adrianou Kolesárovou a odborným asistentom FBP Ľubomírom Belejom.
Súčasťou mobility bola aj návšteva jedného z najlepších na svete výrobcov olivových olejov spoločnosti Barsko zlato, kde naši odborníci absolvovali senzorické hodnotenie olejov. Počas pobytu diskutovali o možnostiach výmenných pobytov pre študentov, načrtli možné problematiky na riešenie spoločných projektov, ako aj výskumné úlohy z oblasti využitia biologicky cenných látok subtropického ovocia. Mobilita nadviazala na pobyt profesorky Biljany Rogić z Univerzity v Montenegro na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov a FBP SPU v Nitre, ktorá sa tiež konala v júli a bola rovnako odborne zameraná.
Na snímke: (zľava) prof. B. Rogić, prof. A. Kolesárová, Ing. E. Ivanišová, PhD.