Farby a plody v BZ: Výstava zaujala svojou pestrosťou a rozmanitosťou
napísal Renáta Chosraviová
Jesenná výstava Farby a plody v skleníkoch Botanickej záhrady SPU v Nitre opäť hýri všetkými farbami. Svojou pestrosťou a rozmanitosťou pútajú pozornosť známe aj menej známe druhy ovocných druhov, zelenín a rôznych úžitkových rastlín.
Expozícia, ktorú sprístupnili 24. septembra, sa nesie v znamení čarovnej kolekcie flaškovcov (Lagenaria) a iných popínavých úžitkových druhov z celého sveta. Návštevníci tiež môžu uvidieť ako sa pestuje ryža či bavlna. Najmenších návštevníkov čaká aj mexická tržnica či maskot botanickej záhrady - najväčšia suchozemská korytnačka ostrohatá - Vinco.
Čili papričky – pália, liečia, fascinujú
Zaujímavou a lákavou časťou expozície je aj najväčšia kolekcia čili papričiek na Slovensku - asi 170 odrôd z celého sveta, okrem Antarktídy. „Máme tu aj čakateľku na zápis do Guinessovej knihy rekordov, papričku Dragons Breath (dračí dych) s pálivosťou 2.48 miliónov Scovilleho jednotiek pálivosti (SHU). Vypestovali ju v Anglicku a jej pálivosť je oveľa vyššia ako u doteraz dominujúcej Caroliny Reaper - 2, 20 miliónov SHU,“ informovala riaditeľka BZ Ing. Erika Mňahončáková, PhD. Pre porovnanie dodala, že bežne dostupné čili papričky feferónky majú 50 SHU. Čili papričky sú zaujímavé nielen tým, že majú rôzne tvary, rozmery či farby, ale dokonca aj mená, ktoré im dávajú šľachtitelia, podľa toho, čo je pre nich zaujímavé, alebo čo im odroda pripomína. „Medzi papričkami nájdeme napríklad Karkulku, Scorpion a podobne. Pre zaujímavosť - pre Peru sú typické názvy so slovíčkom Aji, napríklad Aji Charapitu, keďže slovo Aji znamená paprika,“ povedala úsmevne riaditeľka.
Pokiaľ ide o pestovanie, čili papričky si nevyžadujú špeciálnu starostlivosť. Otázny je skôr zber plodov - niektoré sa zbierajú jednorazovo, iné sa preberajú postupne, aby skôr dozreté plody nevysychali na rastline a vyťažilo sa z nich maximum.
Čo sa týka ich zdravotných účinkov, konzumácia čili papričiek je zdraviu prospešná. „Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu, používa sa pri liečení podliatin, ale aj omrzlín, dokonca sa vo väčších dávkach pred operáciami podáva do kože, kde zmenšuje pooperačné bolesti. Tu sa samozrejme používa čistý kapsaicín, aby sa predišlo infekciám. Experti z Nottinghamskej univerzity dokázali, že kapsaicín vie zabíjať rakovinové bunky,“ priblížila účinky na zdravie zástupkyňa riaditeľky BZ Ing. Michaela Hrúzová. Zároveň dodala, že nie každý však znesie pálivosť. „Citliví ľudia, alebo tí, ktorí majú zdravotné problémy, napr. s tlakom, so žalúdkom a pod., by mali byť pri konzumácii štipľavej papriky opatrní, prípadne konzumáciu čili konzultovať s lekárom.
Na záver sa M. Hrúzová zmienila ešte o zbere a spracovaní čili papričiek. Zaujímalo nás, či spracovatelia a výrobcovia čili produktov používajú rukavice. „Aj keď sa organizmus postupne dokáže pálivosti prispôsobovať, rukavice sú nevyhnutným prostriedkom. Pre bežného záhradkára, ktorý nepestuje čili vo veľkom sú niekedy potrebné aj v dvoch vrstvách, aby ochrana bola dostatočná,“ odporučila Michaela.
Výstava v botanickej záhrade potrvá do 6. októbra.