K. POLÁKOVÁ: Inovatívne riešenia v potravinárstve objavuje aj cez kávové šupky

napísal

Porota ocenila jej výsledky v oblasti potravinárskeho výskumu a vývoja, ako aj angažovanosť v akademickej sfére. Predmetom jej výskumu sú kávové šupky ako perspektívny zdroj bioaktívnych látok, ktoré môžu nájsť využitie pri vývoji inovatívnych potravín.

Výskum zahŕňa charakterizáciu biologicky aktívnych látok kávových šupiek, posudzovanie chemických a mikrobiologických vlastností a vývoj inovatívnych potravín zapracovaním šupiek do produktu, ako sú napríklad sušienky. Perspektíva tejto oblasti spočíva v podpore cirkulárnej ekonomiky, redukcii odpadu a zlepšení nutričnej a senzorickej hodnoty potravín.

„Práve potreba prispieť k riešeniu konkrétnych problémov, ako je odpadové hospodárstvo, a objavovať inovatívne riešenia v potravinárstve, sú hlavnou motiváciou mojej vedeckovýskumnej činnosti. Rada by som prispela k posilneniu prepojenia medzi výskumom a praxou na Slovensku,“ uviedla K. Poláková.

Viac sa dočítate na: https://www.polnohospodar.sk/sk/polnohospodar-reader/k-polakova-inovativne-riesenia-v-potravinarstve-objavuje-aj-cez-kavove-supky/

Ísť späť