Klobásový festival 2023 má svojho víťaza, je ním tím „Krásky a zviera“
napísal Renáta Chosraviová
Náplňou tohto už tradičného podujatia je príprava klobás v profesionálnych podmienkach Ústavu potravinárstva FBP a následná prezentácia tímov a ich výrobkov. Hlavným cieľom je návrat k tradičným spôsobom prípravy a spracovania potravín, pritom veľký dôraz sa kladie aj na zachovávanie hygienických predpisov a hodnotenie senzorických atribútov pripravených produktov.
Do súťaže o najchutnejšiu klobásu sa v tomto ročníku prihlásilo osem tímov. Tvorili ich študenti, doktorandi a zamestnanci univerzity. Výroba klobás prebiehala počas troch dní (27. - 29. 11.), každá receptúra a výrobok boli originálne, špecifické a niečím výnimočné.
Klobásový festival priniesol nielen skvelú gastronómiu, ale aj príjemnú náladu. Hodnotiacu komisiu tvorili členovia Ústavu potravinárstva - doktor Matej Čech, docent Vladimír Vietoris, profesor Jozef Golian, doktorka Eva Ivanišová a docent Miroslav Kročko. Ocenené boli tri najlepšie tímy. Na víťaznej priečke sa umiestnil tím s názvom Krásky a zviera, druhé miesto získal tím Svetielka, tretie miesto obsadili Pigi-čaje. Hodnotila sa aj výzdoba stánku a kreativita prezentácie produktu. Cenu za najkreatívnejší stánok získali Pohostinní gastronómovia, ktorých tematická výzdoba sa niesla v mikulášskom duchu.
Organizátorov potešil veľký záujem o podujatie. Poďakovanie za vydarený festival patrí vedeniu FBP ako gestorovi podujatia, študentskému spolku Pasteur a sponzorom: Penam, Levmilk, Maspoma a Tauris.
Foto: Dominik Hollý