Marhuľové semená treba konzumovať rozumne
napísal Renáta Chosraviová
Vplyvom konzumácie horkých marhuľových semien na fyziologický stav ľudí sa zaoberali aj odborníci Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre v rámci klinickej štúdie, ktorá bola súčasťou projektu APVV-0304-12 Determinácia účinkov a celulárnych mechanizmov biologicky aktívnych látok.
„Marhuľové semená sú veľmi bohaté na bielkoviny, tuky, vlákninu a dodávajú telu množstvo minerálnych látok, najmä draslík a horčík. Jednou z hlavných bioaktívnych zložiek marhuľových semien je kyanogénny glykozid amygdalín, ktorý podľa niektorých zistení dokáže zamedziť vznik a šírenie onkologických ochorení. Jeho využitie v terapii onkologických ochorení je už od 50-tych rokov minulého storočia kontroverzne diskutované. Tejto problematike sme sa však na našom pracovisku nemohli venovať, keďže výskum na onkologických pacientoch nebol schválený etickou komisiou,“ hovorí Ing. Jana Kopčeková, PhD., odborná asistentka ÚVG FAPZ. Dodáva, že v rámci výskumu sa zamerali najmä na sledovanie vplyvu pravidelnej konzumácie horkých marhuľových semien na rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení.
Denná dávka
Horké marhuľové semená sa odporúčajú ako súčasť bežnej dennej stravy na zvýšenie nutričnej hodnoty.
„Ich odporúčané dávkovanie sa značne líši, pretože závisí od rôzneho množstvá amygdalínu. V závislosti od odrody je obsah amygdalínu asi 3 - 4 percentá, ale u niektorých odrôd môže stúpnuť až na 8 percent. Vo všeobecnosti sa ako preventívna dávka zvyčajne odporúča 2 - 10 semien. Z našich výsledkov vyplynulo, že denná konzumácia horkých marhuľových semien 6 - 10 ks v závislosti od hmotnosti konzumenta, počas šiestich aj dvanástich týždňov, spôsobila preukazné zníženie hladiny celkového aj LDL cholesterolu v skupine zdravých dobrovoľníkov, ako aj u ľudí so zvýšenou hladinou celkového cholesterolu, u ktorých sa preukazne znížili aj aterogénne subfrakcie LDL cholesterolu,“ informovala o výsledkoch výskumu Jana Kopčeková.
Odporúčané množstvo na dennú konzumáciu by malo byť uvádzané na obale výrobcom v závislosti od obsahu amygdalínu a hmotnosti semien. Marhuľové semená musia byť prírodne sušené a nepražené. Vysoké teploty totiž ničia časť výživných látok. Marhuľové semená majú, tak isto ako ostatné orechy, potenciál na alergické reakcie. „Keď sa prejaví alergia, treba dávkovanie znížiť alebo úplne vyradiť,“ uzatvára odborníčka.
Monitoring médií
TASR: Vedci z SPU v Nitre skúmali vplyv konzumácie marhuľových semien na zdravie ľudí
TA3: Na čo sú dobré marhuľové semená? Výskum nitrianskych vedcov priniesol zaujímavé výsledky
Teraz.sk: Vedci z SPU skúmali vplyv konzumácie marhuľových semien na zdravie
Nitriansky hlásnik: Vedci z SPU skúmali vplyv konzumácie marhuľových semien na zdravie