Máte radi huby? Zapojte sa do prieskumu zameraného na ich zber, spracovanie, pestovanie, nákup a konzumáciu
Táto zložka stravy predstavuje zdroj hodnotných látok, nevyhnutných pre správne fungovanie ľudského organizmu, čo v spojitosti s nízkou energetickou hodnotou zaraďuje huby do kategórie funkčných potravín. Nesmieme však zabúdať na ich charakteristickú schopnosť prijímať zo substrátu toxické a potenciálne toxické prvky. S touto skutočnosťou musíme pri konzumácii húb počítať, a to hlavne v oblastiach, ktoré sú charakteristické zvýšenou úrovňou kontaminácie rizikovými prvkami.
Uvedenou problematikou sa zaoberajú aj odborníci z Fakulty biotechnológie a potravinárstva a Výskumného centra AgroBioTech SPU v rámci dvoch vedeckovýskumných projektov VEGA - Možnosti eliminácie xenobiotík v jedlých lesných plodoch z environmentálne zaťažených území a Dopytovo-orientovaného výskumu pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood „Zdravé potraviny a životné prostredie". Súčasťou projektov je prieskum, ktorého cieľom je identifikovať správanie respondentov pri zbere, spracovaní, pestovaní, nákupe a konzumácii húb.
Zapojiť sa môžete aj vy, stačí vyplniť dotazník na https://forms.gle/uFmvmonHFpTy1Zop7