Medzi finalistami ESET Science Award je aj profesorka Miroslava Kačániová z FZKI
Kategória oceňuje vedecké osobnosti, ktorých práca za posledných desať rokov výnimočným spôsobom zviditeľnila vedu na Slovensku, v európskom alebo svetovom vedeckom priestore a má reálny alebo potenciálny presah aj do iných oblastí života slovenskej spoločnosti. Laureáta vyberie medzinárodná komisia na čele s nositeľkou Nobelovej ceny za chémiu Adou Yonath. Galavečer z odovzdávania cien odvysiela Jednotka v sobotu 15. októbra o 21.35 h.
Jedným z ocenení v kategórii Výnimočná osobnosť slovenskej vedy je Cena verejnosti, o jej držiteľovi rozhoduje verejnosť v online hlasovaní. Hlasovanie je spustené na https://www.esetscienceaward.sk/sk/hlasovanie-verejnosti a potrvá do 13. októbra 2022. Podporme vedkyňu zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, prof. Miroslavu Kačániovú.
Miroslava Kačániová
Finalistka kategórie: Výnimočná osobnosť slovenskej vedy
Mikrobiológia, Biotechnológie
„Ak by sa výrobky balili do jedlých obalov s antimikrobiálnymi účinkami, malo by to význam pre celé ľudstvo.“
Svet, v ktorom sú potraviny trvanlivejšie a balia sa do jedlých obalov. Vďaka výskumu profesorky Miroslavy Kačániovej sme k nemu o krok bližšie. Prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., pôsobí na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a vedeckú prácu vykonáva vo výskumnom centre AgroBioTech. Zameriava sa na výskum antimikrobiálnych aktivít rastlinných silíc a liečivých rastlín proti rôznym mikroorganizmom.
Čím dlhšie potravinu skladujete, tým väčšie je riziko, že môže byť mikrobiologicky nekvalitná a nevhodná na použitie. Rastú v nej totiž patogénne mikroorganizmy, akými sú napríklad Escherichia coli, Listeria monocytogenes či Salmonella a iné, ktoré majú nepriaznivý vplyv na zdravie ľudí a zvierat. Vedecko-výskumná činnosť Miroslavy Kačániovej sa zameriava na mikrobiologickú analýzu potravín a antimikrobiálnu aktivitu prírodných látok. Spolu s tímom skúma schopnosť rastlinných extraktov potláčať rast týchto ohrozujúcich mikroorganizmov. Využíva na to včelie produkty, liečivé rastliny a rastlinné silice. Vďaka ich antimikrobiálnej aktivite môžu potraviny vydržať dlhšie čerstvé a bezpečné.
Tento objav odštartoval spoluprácu s Bieloruskou univerzitou na výrobe jedinečných jedlých obalov na báze škrobu a alginátu sodného. Baliť sa do nich dajú rôzne potraviny, napríklad cukríky, maslo, med či sušienky. „Predlžujeme trvanlivosť obalov pomocou látok, ktoré nemajú na človeka negatívny vplyv. Sú v podstate potravinou, obaly sa rozpustia v ústach. A teda nevytvárajú žiadny odpad,“ vysvetľuje vedkyňa.
Miroslava Kačániová sa začala zaujímať o oblasť mikrobiológie počas štúdia na vysokej škole v Nitre. Pozorovala, ako probiotiká pri chove hydiny pozitívne vplývali na zdravie a úžitkovosť. Fascinovalo ju, že to nebola „chémia“, čo zlepšovalo zdravotný stav zvierat, ale baktérie mliečneho kvasenia. „Prírodné látky by sa určite nemali podceňovať v prospech chémie,“ hovorí profesorka Kačániová. „Zaslúžia si viac pozornosti, a ak fungujú, mali by sa rozvíjať. Závisí od toho zdravý život i ochrana životného prostredia.“ V rámci výskumu sa neustále snaží rozšíriť záber ich využitia. Zaoberá sa insekticídmi, teda látkami, ktoré prirodzene odpudzujú hmyz a zároveň nemajú ničivý vplyv na flóru. Časť výskumu venovala s kolegami takzvanému „trúdiemu mlieku“ z trúdich lariev, v ktorom objavili probiotické účinky a pozitívny vplyv na potenciu u mužov.
Miroslava Kačániová vyštudovala zootechniku na agronomickej fakulte nitrianskej poľnohospodárskej univerzity a potom pokračovala ďalej v štúdiu na katedre mikrobiológie. Dnes pôsobí na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a svoju výskumnú prácu vykonáva vo výskumnom centre AgroBioTech. Za svoju prácu získala viacero ocenení vrátane ceny Osobnosť vedy a techniky MŠVVaŠ SR za rok 2019.
Rodáčka z Brezna si nevie predstaviť, že by len sedela a oddychovala, cíti potrebu stále niečo robiť. Písanie vedeckých článkov neberie ako prácu, ale ako koníček, ktorému venuje svoje večery. Rada však vo voľnom čase zájde na túru so svojím psom.
Zdroj: https://www.esetscienceaward.sk/sk/finalisti/miroslava-kacaniova