Na čele SPPK bude aj najbližšie tri roky Emil Macho. Je aj členom Správnej rady SPU

napísal

Valné zhromaždenie zvolilo za predsedu agropotravinárskej samosprávy opätovne Emila Macha, ktorý je aj členom Správnej rady SPU v Nitre. Predstavenstvo SPPK bude mať po novom troch podpredsedov. Za poľnohospodárov bude podpredseda SPPK opäť Miroslav Štefček. Priority potravinárov bude z podpredsedníckeho miesta presadzovať opäť Marián Šolty. Tretím výkonným podpredsedom sa stal Andrej Gajdoš.

Mať v obchodoch viacej slovenského ovocia, zeleniny, chleba, mäsa či mliečnych výrobkov je cieľom, ktorý si delegáti valného zhromaždenia určili v rámci napĺňania priority zvyšovať potravinovú sebestačnosť krajiny. Ruka v ruke so snahou slovenských producentov potravín však musí ísť citeľný a úprimný záujem štátu podporovať slovenské agropotravinárstvo, ako strategické odvetvie národného hospodárstva. Naďalej totiž pokračuje nepriaznivý trend zvyšovania podielu rastlinnej produkcie nad živočíšnou produkciou a dovozu zahraničných potravín.

Ako uviedol novozvolený predseda SPPK Emil Macho, pokiaľ si štát neuvedomí, že dnes sa potraviny bez zdrojového krytia nedajú robiť, tak akékoľvek reči o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti sú len falošným politickým ťahom na voliča. SPPK adresuje ministrovi pôdohospodárstva a RV SR Samuelovi Vlčanovi súbor opatrení, ktoré hovoria o budúcom financovaní odvetvia.

„Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je významným partnerom SPU v Nitre pri definovaní profilu absolventa v podobe jeho vedomostí, zručností a kompetencií, tak aby naši absolventi boli uplatniteľní v jednotlivých oblastiach agrosektoru. Vzdelávanie musí byť prepojené s praxou. Naše poľnohospodárske a potravinárske odvetvie potrebuje odborne zdatných absolventov správne pripravených do praxe, ktorí budú aj možným zdrojom inovácií v uvedených odvetviach,“ uviedla rektorka SPU Klaudia Halászová.

Ísť späť