Na pôde SPU sa konalo Valné zhromaždenie SPPK. Pozvanie prijal aj predseda vlády a minister pôdohospodárstva

napísal

Na pôde univerzity delegátov privítala rektorka Klaudia Halászová. Ako uviedla, univerzita je otvorená tomu, aby spolu s rezortom, praxou a samosprávou vytvorili nový vzdelávací a vedecký ekosystém.

Pozvanie na podujatie prijal aj predseda Vlády SR Eduard Heger a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.

„Uvedomujeme si, aké je poľnohospodárstvo dôležité pre Slovensko. Pre mňa je kľúčové, aby tento rezort fungoval transparentne, zodpovedne k požiadavkám poľnohospodárov a aby hájil verejný záujem,” povedal predseda vlády. Ako uviedol, farmári sú dôležití na to, „aby sme zo Slovenska urobili krajinu, ktorá, ak bude chcieť, bude sebestačná aj potravinovo". Eduard Heger ubezpečil poľnohospodárov a potravinárov, že aj napriek tomu, že Európa sa bude snažiť diverzifikovať energetické zdroje, nemusia sa obávať energetického nedostatku. Malo by nám napomôcť prepojenie plynovodu medzi Poľskom a Slovenskom.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan sa dotkol problematiky efektívneho využívania prostriedkov, problémov v spracovateľskom potravinárskom odvetví, ale aj problému klimatickej krízy, využitia potenciálu vzdelaných ľudí, ako aj talentovaných ľudí zo zahraničia. Ako uviedol, spoločne sa podarilo pripraviť Strategický plán SPP, ktorý sa v súčasnosti posudzuje v EK a určí budúcnosť slovenského poľnohospodárstva až do roku 2030. Minister hovoril aj o pripravenej výnimočnej pomoci pre poľnohospodárov a potravinárov. „Vláda v najbližšom období poskytne mimoriadnu pomoc potravinárom vo výške 8 miliónov eur. Už dnes sa môžu zapojiť do tzv. dotazníkovej výzvy, prostredníctvom ktorej môžu získať podporu na krytie nákladov zvýšených cien energií. Tiež máme pripravenú výnimočnú pomoc vo výške 15, 7 mil. eur, ktoré chceme osobitne venovať rozvoju živočíšnej výroby - 10 mil. eur na podporu chovu dojníc, 2,5 mil. eur na chov ošípaných a zvyšok na podporu chovu oviec a kôz.“ Uzatvorená je aj výzva na odstránenie veľkého investičného dlhu, ktorý máme v potravinárstve, s alokáciou 170 miliónov eur. S. Vlčan dodal, že prijali množstvo kvalitných projektov, žiadostí, ktoré ministerstvo už vyhodnocuje. „Koncom júna uzavrieme ďalšiu veľkú výzvu na podporu poľnohospodárov s alokáciou 110 miliónov eur a koncom leta vyhlásime ďalšie pokračovanie tejto výzvy s alokáciou minimálne 50 mil. eur. V snahe pomôcť slovenskému poľnohospodárstvu bolo vo výzvach pre poľnohospodárov zavedené aj nové obstarávanie investičného majetku vo forme strojov, ako aj budov, maštalí, a to podľa transparentných cenových katalógov, bez komplikovaného procesu obstarávania.“

Minister krátko informoval aj o aktuálne parlamentom schválenej novele o potravinách. „Potraviny sa od júla tohto roka budú môcť predávať aj po uplynutí dátumu ich minimálnej trvanlivosti (DMT), najviac 45 dní od uplynutia dátumu spotreby. Podmienkou bude, aby boli bezpečné. Obchodník ich bude môcť predávať iba v prevádzke, v ktorej sa potraviny nachádzali pred uplynutím DMT a len konečnému spotrebiteľovi. Prevádzkovateľ bude musieť ponúknuť takéto potraviny aspoň jednej charitatívnej organizácii, ktorá môže nakladať s potravinami po uplynutí DMT.“ V novele je schválená aj nová informačná povinnosť pre vývozcov potravín.  Podnikatelia, ktorí umiestňujú určené komodity na trh, budú musieť dvakrát ročne elektronicky oznámiť ministerstvu pôdohospodárstva stav svojich skladových zásob. Rovnako obmedzia vývozy komodít zo Slovenska v množstve viac ako 400 ton za mesiac.

Z diskusie k najzásadnejším problémom

Následne sa diskutovalo o najzásadnejších problémoch v agropotravinárskom sektore.

Na podujatí odznelo, že rast cien potravín je aj v ďalšom období nevyhnutný. Rastúce ceny potravín a energií prispejú k vyššej inflácii.

„Mysleli sme, že možno aj nová úroda prinesie nejaké zastabilizovanie, ale ako vidno z globálneho hľadiska vojna na Ukrajine potrvá dlhšie a s tým aj spojené problémy,” povedal predseda SPPK Emil Macho. Podľa jeho slov, komora eviduje, že ľudia začínajú meniť svoje nákupné správanie v zmysle toho, že sa zmiernili objednávky na potravinárske produkty. „Upozornili sme na to aj premiéra, aj rezortného ministra. Podpora musí byť „cielená“ aj na spotrebiteľov, aby si mohli dovoliť kúpiť aj drahšie potraviny,” uviedol E. Macho.

Jednou z tém, ktorá v diskusii rezonovala, bola aj situácia na Slovenskom pozemkovom fonde, kde slovenskí poľnohospodári rádovo v tisíckach nemajú vybavené či už nájomné zmluvy, žiadosti o odkúpenie pozemkov alebo žiadosti o povolenie stavať na pozemkoch. Ako uviedol predseda SPPK, túto situáciu treba riešiť, lebo farmári sa dostávajú do problému, keďže hospodária na pôde, na ktorú nemajú uzatvorenú nájomnú zmluvu.

Rezonovala aj problematika generačnej obmeny. Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo starne, treba sa k tomuto problému zodpovedne postaviť a z dlhodobejšieho hľadiska sa ním zaoberať. „Treba budovať v povedomí ľudí, že potraviny nerastú na pultoch obchodných reťazcov a niekto ich musí vyrobiť,” povedal E. Macho.

Tiež zaznela pripravenosť slovenských poľnohospodárov a potravinárov rádovo v horizontoch desiatok rokov zmeniť saldo zahraničného obchodu.

„Mať vyššiu potravinovú sebestačnosť je kľúčové z hľadiska bezpečnosti a zdravia obyvateľstva, z hľadiska národnej ekonomiky, ochrany životného prostredia a zabezpečenia trvalo udržateľného agropotravinárstva,” zdôraznil predseda SPPK Emil Macho.

Ísť späť