Na Vianočnom dare budú aj pivovarské medovníky vyrobené v Potravinovom inkubátore
napísal Mária Pietová
Už vo štvrtok 14. decembra od 11:00 zaplnia priestor pod Aulou SPU predajné stoly remeselníkov a umelcov vrátane študentov SPU, ktorí budú prezentovať svoje výrobky. Výskumné centrum AgroBioTech ponúkne vianočné pečivo, ktoré v týchto dňoch pripravuje v Potravinovom inkubátore. „V rámci vianočného pečenia sme pripravili klasické trvanlivé pečivá, to znamená linecké koláčiky, medovníky, zázvorníky. Z tých netradičnejších sú to mlátové medovníky, v ktorých sme časť klasickej pšeničnej múky nahradili mlátom, čo je vedľajší produkt pri výrobe piva v našom experimentálnom pivovare,“ priblížila vedeckovýskumná pracovníčka Potravinového inkubátora Eva Kováčiková. Mláto je mimoriadne nutrične zaujímavé a zdravé, obsahuje veľké množstvo vlákniny a polyfenolov. Väčšinou sa však v praxi využíva len ako krmivo pre zvieratá. „Je veľká škoda ho nevyužívať aj ako potravinu pre človeka,“ podotkla E. Kováčiková. Medovníky a zázvorníky napiekli aj v bezlaktózovej a bezlepkovej verzii.
Na podujatí Vianočný dar bude zastúpená aj Botanická záhrada SPU, ktorá ponúkne vianočné dekorácie z prírodných materiálov, vence, ikebany a prírodné ozdoby, koreniny a čaje z vlastnej produkcie a tiež prírodné mydlá z liečivých rastlín. Príjemnú adventnú atmosféru dotvoria vystúpenia detí z univerzitnej Materskej školy Klások a Folklórneho súboru Zobor. V Chill zóne pod aulou bude o 13:00 Vianočný workshop s ochutnávkou dobrôt, ktoré sa budú pripravovať priamo na mieste. Stánky s občerstvením pred vstupom do hlavnej budovy SPU ponúknu zabíjačkové špeciality, klobásy, čerstvý guláš, halászlé a ďalšie dobroty. Chýbať nebude ani punč a varené víno. Teplé jedlo a nápoje, ktoré zabezpečuje univerzita, budú bezplatné, resp. za dobrovoľný príspevok. Podujatie má totiž aj charitatívny rozmer. Výťažok z neho je určený pre Martinka Kupca z Veľkého Zálužia, ktorý trpí Henner-Louis-Barovej syndrómom.