Nový európsky projekt Revitalizácia agropotravinárskeho reťazca vo vidieckych oblastiach pod záštitou EIT Food
napísal Renáta Chosraviová
Cieľom je s cieľom revitalizovať agropotravinárske reťazce vo vidieckych oblastiach prostredníctvom udržateľných inovácií, ktorý poskytuje vzdelávanie prostredníctvom série školiacich aktivít na technickej, obchodnej a logistickej úrovni. Hlavnými témami projektu sú: biodiverzita, udržateľnosť, povolanie a inovácia.
Projekt je zameraný na obnovu starých (tradičných) plodín, ktoré by mohli byť základom pre nové, resp. obnovené potravinárske výrobky s potenciálom stimulovať rozvoj miestneho priemyslu a znovu aktivovať hospodárske, kultúrne a územné dodávateľské reťazce a zvýšiť výnosy z produkcie.
Ambíciou projektu je vyškoliť poľnohospodárov, ktorí chcú naďalej žiť a pracovať vo vidieckych oblastiach, a to poskytnutím návodov na pestovanie plodín technologicky vyspelým a udržateľným spôsobom a súčasne experimentovať s novými obchodnými modelmi pomocou pokročilých podnikateľských nástrojov.
Súčasťou projektu je aj PROFESIONÁLNY WORKSHOP určený študentom a PhD. študentom, poľnohospodárom a budúcim poľnohospodárom, podnikateľom a startupistom, ktorý bude vedený odborníkmi a profesionálmi z agropotravinárskeho sektoru a bude sa konať v RIS krajinách: Taliansko, Portugalsko, Grécko, Poľsko a Slovensko. Workshop pomôže účastníkom rozvíjať zručnosti, techniky a know-how zamerané na revitalizáciu pestovania starých alebo takmer vymiznutých odrôd obilnín, liečivých rastlín a bylín.
Workshop je založený na odborných seminároch na témy: starodávne obilniny a liečivé rastliny, technologické a trhové perspektívy, senzorické monitorovanie a digitálne poľnohospodárstvo používané na pestovanie rastlín a vývoj obchodných modelov pre poľnohospodárov vo vidieckych oblastiach.
Na Slovensku bude profesionálny workshop prebiehať online 21. októbra 2021.
Viac na: https://www.eitfoodgrow.eu/sk/