O produkty z Potravinového inkubátora je veľký záujem, ukázal prieskum

napísal

Vyplýva to z výsledkov prieskumu zameraného na spotrebiteľskú akceptáciu nových potravinových výrobkov vyvíjaných v Potravinovom inkubátore, ktorý zrealizovalo Výskumné centrum AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU). Do prieskumu sa zapojilo 53 zamestnancov v Nitre, 27 študentov SPU v Nitre, ako aj 115 spotrebiteľov mimo univerzitného prostredia. Prieskum odhalil zaujímavé poznatky o preferenciách a nákupných návykoch spotrebiteľov, ktorí predstavujú potenciálnych konzumentov vyvíjaných výrobkov. Až 85 % zamestnancov SPU má vedomosť o existencii Potravinového inkubátora. Študenti najčastejšie získavajú informácie o dianí na univerzite zo sociálnych sietí, pričom povedomie o existencii Potravinového inkubátora majú dve tretiny z nich.

Kľúčovými dôvodmi pre nákup potravín z Potravinového inkubátora sú podpora novej prevádzky a lokálnych producentov surovín, zdravé stravovanie a záujem o nákup a konzumáciu čerstvých, kvalitných potravín. Výsledky prieskumu poukazujú na záujem spotrebiteľov o prírodné produkty, produkty s vysokým obsahom vlákniny, bez konzervačných látok a produkty so zníženým obsahom cukru, tuku a soli. Spotrebitelia z univerzitného prostredia majú tendenciu konzumovať čerstvé výrobky, preferujú ľahké raňajky, mať pri sebe niečo drobného na zjedenie počas dňa, konzumovať aspoň jedno teplé jedlo denne a majú vysokú preferenciu k zdraviu prospešným nápojom. Pozitívne hodnotia predovšetkým zeleninové čipsy, čaje a ovocné šťavy. Zamestnanci považujú za najviac atraktívne zeleninové čipsy, ovocné čipsy, čaje a cukrovinky, pre študentov sú najviac zaujímavé čaje, džemy, sirupy a ovocné šťavy.

Spotrebitelia z univerzitného prostredia by v budúcnosti prijali nové druhy čerstvých slaných a sladkých pekárenských výrobkov, inovatívne rastlinné produkty ako alternatívu k potravinám živočíšneho pôvodu a inovatívne nealkoholické nápoje. V rámci sladkých príchutí považujú za najatraktívnejšie chute čokoládu a drobné ovocie (čučoriedky, jahody) a zo slaných príchutí sú najviac žiadané soľ, syr a bylinky. Ambíciou Potravinového inkubátora je etablovať vyvíjané inovatívne výrobky na trhu a vybrať vhodné miesto pre ich predaj. Prieskum ukázal, že zamestnanci univerzity považujú univerzitný bufet, alebo nákup produktov cez e-shop s možnosťou vyzdvihnutia v univerzitnom bufete za najvhodnejšie potenciálne miesto na nákup potravín z Potravinového inkubátora. Študenti by radi nakupovali v automatoch rozmiestnených v priestoroch univerzity, alebo tiež na farmárskych trhoch.

Preferencie spotrebiteľov sa získavali aj od spotrebiteľov mimo univerzitného prostredia počas podujatia Medokvet, a to v kombinácii s ochutnávkou vyvíjaných výrobkov. Z prieskumu vyplynulo, že spotrebitelia nakupujú relatívne často lokálne potraviny a vyhľadávajú potraviny z regiónu. Z ponuky výrobkov aktuálne vyvíjaných v Potravinovom inkubátore ich najviac zaujali zeleninové čipsy, sušienky, džemy a ovocné šťavy. Privítali by možnosť nakupovať výrobky v miestnych predajniach s lokálnymi potravinami, prostredníctvom e-shopu, na farmárskych trhoch a v predajniach so zdravou výživou. Dôležitým zistením bola aj skutočnosť, že spotrebitelia mimo univerzitného prostredia by dôverovali univerzitnej značke potravinárskych produktov.

Potravinový inkubátor SPU je prvým potravinovým inkubátorom na Slovensku a nedávno bol schválený ako prevádzka na výrobu potravín. Získané informácie z prieskumu bude aplikovať pri vývoji a výrobe nových inovatívnych potravín, ako aj pri ich uvádzaní na trh. Ambíciou Potravinového inkubátora je prinášať potraviny pod univerzitnou značkou, ktorá zaručuje vysokú kvalitu, podporuje miestnych a regionálnych dodávateľov surovín a dodržiava tradičné výrobné postupy.

Ísť späť