Osobnosťou potravinárstva sa stal profesor Jozef Golian
napísal Renáta Chosraviová
Cieľom súťaže je oceniť potravinárske podniky, ktoré dokázali, že svojim spotrebiteľom vedia ponúknuť zaujímavé inovatívne potraviny a že im ochrana životného prostredia nie je ľahostajná. Medzi kritériá hodnotenia patrí spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.
Do súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska za rok 2021 sa prihlásilo 48 záujemcov.
Cenu v kategórii Inovatívny výrobok a zároveň 1. miesto získala spoločnosť Mäsovýroba u Ňaňa so sadou výrobkov Jahňacia paštéta. Kategóriu Reformulácia roka vyhrala spoločnosť Nestlé Slovensko, s.r.o., so svojím výrobkom Zora Sójové rezy. V kategórii Inovácia v rámci predpripravených a hotových jedál zvíťazila spoločnosť Krava & Company, s.r.o., s produktom Teľacie baby buú. V kategórii Trvalá udržateľnosť dominovala spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko, a.s., ktorá získala prvé miesto za projekt Cesta k plnej cirkularite obalov (Do roku 2030 chceme mať všetky naše obaly plne cirkulárne – vratné alebo recyklovateľné a minimálne z polovice vyrobené z recyklátu).
„Na slovenskom trhu máme kvalitné aj inovované potravinové výrobky, ktorými sa ich výrobcovia môžu právom pochváliť. Čoraz viac spotrebiteľov vyhľadáva kvalitné potraviny, za ktorými je zároveň aj príbeh spojený s trvalou udržateľnosťou,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová na vyhlásení výsledkov súťaže, ktoré sa konalo 7. januára.
Osobnosť potravinárstva
Súťaž o Cenu Potravinárskej komory Slovenska už pravidelne uzatvára udelenie ocenenia v kategórii Osobnosť potravinárstva. V štvrtom ročníku ho získal prof. Jozef Golian, vedúci Katedry hygieny a bezpečnosti potravín Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre v rokoch 2003-2021, predseda Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV a podpredseda Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied. Prof. J. Golian získal ocenenie za celoživotný prínos k rozvoju potravinárstva na Slovensku, najmä v oblasti vzdelávania na akademickej pôde, ale aj v oblasti rôznorodých vzdelávacích a publikačných aktivít vedúcich k zvyšovaniu povedomia vo sfére technológie potravín.
Prof. Jozef Golian: V roku 2003 založil Katedru hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre a stal sa jej vedúcim. V roku 2005 sa habilitoval a v roku 2011 bol vymenovaný za vysokoškolského profesora v odbore technológia potravín. Jeho aktivity sú bohaté, od roku 2003 organizuje úspešnú konferenciu Bezpečnosť a kontrola potravín, tiež každoročne organizuje odborné semináre pre prax. Zabezpečuje výučbu predmetov: hygiena potravín, bezpečnosť potravín a legislatíva a kontrola potravín. V roku 2016 získal na výstave Agrokomplex Zlatý kosák za spoluautorstvo dvojdielnej učebnice Mlieko a mliečne výrobky. V roku 2020 vydal učebnicu Legislatíva a kontrola potravín, následne učebnicu Bezpečnosť potravín. Doteraz vychoval 16 doktorandov, 128 diplomantov a 52 bakalárov. Je predsedom Výboru pre vzdelávanie, vedu, výskum a inovácie pri Potravinárskej komore Slovenska, a členom 2 výborov pri RÚZ. Bronzovú medailu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR získal v roku 2018 za rozvoj potravinárstva na Slovensku, publikačnú činnosť a vzdelávanie študentov v oblasti bezpečnosti potravín.