Rektorka SPU prevzala žatevný veniec. Úrody na VPP prepísali miestnu históriu
napísal Renáta Chosraviová
Na VPP úspešne ukončili žatvu k 21. júlu. V porovnaní s minulým ročníkom žatva začala pomerne skoro a to 29. júna na sviatok Petra a Pavla v Oponiciach.
„Časovo by to aj zodpovedalo, no nezačali sme ozimným, ale jarným jačmeňom siatym na jeseň. Ten bol pozbieraný z plochy 40,28 ha s úrodou 7,97 tony z hektára. U jarnej sejby bola úroda približne o 1,3 tony na hektár nižšia. V konečnom zúčtovaní sa nám jarný jačmeň odmenil špičkovou sladovníckou kvalitou s priemernou podnikovou úrodou 6,74 tony z hektára,“ hodnotí priebeh žatevných prác riaditeľ VPP Ing. Ján Dzurjanin.
Podľa jeho slov, výnosy repky olejnej splnili nielen ich plány, ale aj očakávania.
„Priemerná úroda tejto výbornej predplodiny dosiahla tento rok 3,90 tony z hektára. Najlepšie výsledky náš podnik dosiahol v pestovaní pšenice ozimnej s priemernou úrodou 7,94 tony z hektára. O niečo horšie dopadla pšenica ozimná tvrdá s priemernou úrodou 7,28 tony z hektára. Za týmito úrodami nezaostal ani osivový porast ozimného hrachu ktorý nasypal v priemere 5,03 tony z hektára.“
Riaditeľ zdôraznil, že žatva bola náročná, pretože boli extrémne až 39 °C teploty. S výsledkami žatvy je však manažment podniku nadpriemerne spokojný. Výnosy dopĺňa veľmi vysoká kvalita produkcie.
„Podľa toho ako sa vyvíjajú ceny rastlinných komodít na svetových burzách, v tomto roku už teraz máme lepšie realizačné ceny produkcie v porovnaní s minulým. Je to aj v dôsledku geopolitických konfliktov vo východnej Európe.“
Ako sa riaditeľ vyjadril, plodiny, ktoré majú zatiaľ na poli, ako je silážna kukurica, osivová kukurica, zrnová kukurica, sója fazuľová či tekvica, toho času trpia podstatným nedostatkom zrážok. Teda s výnimkou osivovej kukurice a osivových porastov sóje, ktoré sú umiestnené pod závlahou. Pokiaľ ide o budúcnosť hospodárenia na VPP, uviedol, že ich hlavnou stratégiou je pokračovať v obnove zavlažovacej sústavy, ktorou podnik disponuje, s cieľom dosahovať efektívne výsledky.