S Erasmom v krajine známej výrobou vína
napísal Renáta Chosraviová
Pobyt bol zameraný najmä na analýzu biologicky aktívnych látok v zelenine pomocou metód HPLC a iných metód. Jeho náplňou bola aj účasť na záverečných magisterských skúškach a prezentáciách študentov v odbore technológie spracovania rastlinných a živočíšnych produktov či prehliadka laboratórií a prístrojovej techniky na jednotlivých pracoviskách.
„Na univerzite ma osobitne zaujala katedra enológie. Jej súčasťou sú kompletne vybavené laboratóriá na produkciu vína s univerzitnou značkou TUM. Tie slúžia nielen na experimentálne mikrobiologické, biochemické či senzorické účely, ale aj na reprezentáciu univerzity na rôznych podujatiach,“ uviedla V. Horčinová Sedláčková. Dodala, že Moldavsko má veľmi dobre systematizované vinohradníctvo. Krajina vyrába v prepočte na počet obyvateľov najviac vína na svete.
Ústav rastlinných a environmentálnych vied spolupracuje s pracoviskami Fakulty technológie potravín TUM už niekoľko rokov. Výskumný pobyt na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite už absolvovalo sedem doktorandov a výskumných pracovníkov z moldavskej univerzity. Počas Erasmus+ pobytu sa rokovalo aj o ich možnej účasti na pripravovanej medzinárodnej konferencii pod vedením Ústavu rastlinných a environmentálnych vied v jesennom období a tiež o ďalších možných študijných a výskumných pobytoch.