Skončil sa projekt Drive4SIFood, zameraný na zdravé potraviny
napísal Mária Pietová
Partnermi projektu financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja sú Centrum biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, ďalšie univerzity a firmy.
„Zameraný je na zdravé potraviny, ktoré rieši komplexne od pôdy cez vstupný materiál rastlinného a živočíšneho pôvodu, vývoj nových potravín, ich analýzu až po finalizáciu produktu a jeho následnú verifikáciu. V projekte sme spolu s partnermi dosiahli významné výsledky, boli podané patenty a úžitkové vzory,“ informovala riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny.
Do projektu sa okrem AgroBioTechu zapojili všetky fakulty SPU. Vybudoval sa tiež Potravinový inkubátor, ktorý vytvára priestor pre pilotné testovanie produktov a posilňuje spoluprácu so súkromným sektorom. Bližšie informácie k Potravinovému inkubátoru prinesieme neskôr.
Foto: Martin Havran