SPU je úspešná v inováciách potravín, zaregistrovala si dizajn aj ochrannú známku
napísal Renáta Chosraviová
Vyvíjané výrobky s ochrannou známkou budú odprezentované na konferencii FOODBIOTECH Fakulty biotechnológie a potravinárstva (FBP), ktorá bude 10. a 11. októbra.
Odborníci Ústavu potravinárstva FBP dlhodobo venujú pozornosť inováciám zameraným na úpravu a cielené dizajnovanie základných potravín na báze cereálií, najmä chleba, pečiva, mafinov, trvanlivých sušienok, slaných krekerov či ďalších potravín rastlinného či živočíšneho pôvodu. V minulom roku tím pod vedením profesorky Tatiany Bojňanskej pripravil podklady pre zápis dizajnu a ochrannej známky. Na základe toho bol do registra na Úrade priemyselného vlastníctva SR zapísaný dizajn číslo 29063 – Logo/grafický dizajn a ochranná známka č. 260841, ktorých majiteľom je SPU. Grafický dizajn sa bude používať ako logo v marketingu, reklame, propagácii, etiketách výrobkov a podobne. Vyhotovený je v ôsmich farebných prevedeniach. Farby môžu byť volené pre typ výrobku, alebo podľa fakulty, z ktorej výrobok pochádza. Pôvodcami dizajnu sú prof. Tatiana Bojňanská a Ing. Anna Kolesárová.
Súčasťou obrazovej ochrannej známky je označenie FruFí (FRUΦ) a názov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. „Fí (Φ) je grécke písmeno, ktoré reprezentuje symboliku zlatého rezu a môže byť inšpiratívne v rôznych oblastiach vrátane dizajnu a estetiky potravinárskych výrobkov. Zlatý rez je spájaný s harmóniou a rovnováhou, čo môže byť dôležité pri tvorbe vizuálne príťažlivých produktov,“ vysvetlila T. Bojňanská. Označenie možno používať na diétne potraviny, výživové doplnky, mrazom sušené potraviny, ale aj konzervované, kandizované a sušené ovocie, chlieb, pekárske, cukrárske výrobky, sušienky a podobne. Tiež na nealkoholické nápoje, ale aj maloobchodné a veľkoobchodné služby s uvedenými tovarmi, ako aj na vedecké a technologické služby.
Na blížiacej sa konferencii FOODBIOTECH sa budú prezentovať výrobky, ako sú sušienky s lyofilizovaným ovocím s ochrannou známkou FruFí, sušienky s extraktami z vybraných rastlín či snacky s extraktami z medicinálnych húb.
Inovácie v oblasti cereálnych výrobkov
V oblasti inovácií cereálnych výrobkov už SPU dosiahla viacero významných úspechov, vrátane udelenia Európskeho patentu pod číslom EP3491925 a názvom Long Life Pastry for Specific Nutritional Purposes and Method of its Production (Trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely a spôsob jeho výroby). Aktuálne bola zverejnená prihláška úžitkového vzoru PUV 42-2024 „Pečivo s vysokým podielom lyofilizovaného drobného bobuľového ovocia a spôsob jeho výroby“, ktorej prihlasovateľom je SPU v Nitre a pôvodcami sú Ing. Anna Kolesárová, prof. Tatiana Bojňanská, doc. Andrea Mendelová a prof. Adriana Kolesárová. „Úžitkový vzor vznikol v rámci riešenia APVV projektu Modulačné účinky fytonutrientov vo vzťahu k zdraviu konzumenta a v prípade jeho plánovanej produkcie je možné využiť udelenú ochrannú známku č. 260841. Veríme, že v spolupráci s Potravinovým inkubátorom SPU, ktorý je prvým potravinovým inkubátorom na Slovensku a bol schválený ako prevádzka na výrobu potravín, bude možné tieto inovatívne produkty ponúknuť aj spotrebiteľom,“ uviedla profesorka Bojňanská.
Potenciál aplikácie do praxe majú aj ďalšie výskumy na Ústave potravinárstva FBP. V súčasnosti pracuje tím pod vedením profesorky Bojňanskej (Ing. Anna Kolesárová, Ing. Matej Čech a Ing. Adriana Handzušová) v rámci riešenia APVV projektu „Vývoj potravín využitím fytonutrientov z rastlinných zdrojov a medicinálnych húb s imunomodulačnými účinkami“ na vývoji cereálnych trvanlivých produktov, ktoré budú vďaka obsahu extraktov z medicinálnych húb prínosom pre konzumentov a obohatia sortiment potravín s pridanou hodnotou, prípadne aj s určitými zdravotnými tvrdeniami.
SPU má vyvinuté stratégie na ochranu duševného vlastníctva. V roku 2023 bolo zamestnancami univerzity nahlásených 12 potenciálnych predmetov priemyselného vlastníctva (PPV). Na ne bolo podaných šesť prihlášok úžitkových vzorov (PÚV) a tri slovenské patentové prihlášky (PP). Doposiaľ boli udelené štyri úžitkové vzory, ostatné prihlášky sú v konaní. V roku 2024 bolo doteraz nahlásených šesť potenciálnych PPV, na ktoré boli podané dve PÚV a dve PP. Jedna PÚV je v štádiu prípravy.
LOGO FRU SPU
https://is.uniag.sk/dok_server/slozka.pl?id=48586;download=63713;lang=sk
Osvedčenie o zápise ochrannej známky