SPU pripravila zážitkovú exkurziu pre 40 stredoškolákov - športovcov

napísal

Zážitkovou formou sa dozvedeli informácie o možnostiach štúdia, ale aj vede a výskume na fakultách, ktoré ako športovci využijú v praxi.

Na Ústave biotechnológie Fakulty biotechnológie a potravinárstva stredoškolákov odboru  športové gymnázium a športový manažment zaujali laboratóriá Centra excelentnosti pre bielo-zelené biotechnológie, v ktorých sa oboznámili so špičkovou prístrojovou technikou.

„V laboratóriu genetiky a biotechnologickom laboratóriu sme účastníkom exkurzie prezentovali prácu s mikro a makrofermentormi, v laboratóriu analytiky ich zase zaujala praktická ukážka chromatografických analýz,“ informoval Milan Chňapek. V rámci diskusie odborníci laboratória vysvetlili študentom dynamiku biochemických procesov, ktoré prebiehajú v tele pri športovom výkone a zdôraznili im význam následnej regenerácie.

Na Ústave výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov sa stredoškoláci oboznámili so zameraním študijného programu výživa ľudí.  Keďže sú aktívnymi športovcami, viacerí z nich využili možnosť merania telesného zloženia v antropometrickom laboratóriu, s následnou interpretáciou získaných výsledkov. Zaujala ich aj počítačová cvičebňa, ktorá disponuje viacerými nutričnými softvérmi potrebnými pre zostavenie jedálničkov. Prínosom tiež bola možnosť oboznámiť sa priamo v laboratóriu s činnosťou doktoranda, ktorý práve analyzoval lipidové parametre krvného séra na prístroji Biolis.

Zážitkom pre stredoškolákov bola aj prehliadka vybraných laboratórií Výskumného centra AgroBioTech. V laboratóriu potravín živočíšneho pôvodu a v laboratóriu cereálnych technológií ich zaujali výrobky určené pre športovcov, ako aj možnosti vývoja inovatívnych produktov. V experimentálnom pivovare získali poznatky o technológii výroby sladu a piva. Na záver sa študenti v senzorickom laboratóriu zapojili do senzorickej analýzy šiestich vzoriek ochutených medov obohatených o zdraviu prospešné látky.

Podľa slov zúčastnených, práve takéto exkurzie a praktické informácie ich motivujú pokračovať v štúdiu na univerzite v odbore, ktorý ich zaujíma.

Exkurziu organizačne zabezpečila a študentov sprevádzala docentka Lucia Zeleňáková z Ústavu potravinárstva FBP. Odborne sa na podujatí podieľala profesorka Marta Habánová, doktorky: Blažena Drábová, Jana Kopčeková, Katarína Fatrcová Šramková, Lucia Benešová, Eva Kováčiková a Patrícia Joanidis, doktor Milan Chňapek a inžinier Dušan Straka.

Ísť späť