SPU prišla s alternatívnymi potravinami za žiakmi

napísal

Workshop hravou formou pre deti pripravila odborníčka Ústavu potravinárstva a Potravinového inkubátora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity doktorka Eva Ivanišová.

Alternatívne potraviny predstavujú významné nutrične plnohodnotné zdroje pre súčasnú a budúcu generáciu. „Hmyz je alternatívnym  zdrojom bielkovín, jedlé kvety sú plné vitamínov. V budúcnosti by mohli predstavovať udržateľný zdroj potravy. Záujem o tieto potraviny je dôležité vzbudiť už v detskom veku,“ uviedla E. Ivanišová.

Žiaci ochutnali múčne červy a cvrčky. Pracovali vo dvojiciach a vyrobili si aj „zdravé sladkosti“ – cereálne tyčinky s prídavkom jedlých kvetov - nechtíka, nevädze, pivónie a ruže. „Základ tyčinky tvorili vločky, sušené ovocie, med, maslo a semienka. Deti samé sa rozhodli, aké kvietky použijú,“ dozvedeli sme sa. Ako výskumníčka prezradila, deti sa najskôr trochu ostýchali, ale potom si hodinu veľmi užili. „Ochutnali všetko, hmyz i tyčinky, a dokonca každý chcel vziať aj domov pre rodičov,“ povedala s úsmevom E. Ivanišová.

Na záver dodala, že problematika deti zaujala. Uvedomili si, aké dôležité sú zdravé potraviny a čo do budúcnosti robiť, aby sme nasýtili zvyšujúcu sa svetovú populáciu. „V zahraničí je populárny koncept, keď univerzity spolupracujú nielen so strednými, ale už aj s materskými a základnými školami. Veríme, že niektorí z malých žiakov budú v budúcnosti aj našimi študentmi,“ uzatvorila E. Ivanišová.

 

Ísť späť