SPU získala akreditáciu prestížneho medzinárodného študijného programu DAFM
napísal SPU Web Editor
Medzinárodný študijný program realizuje SPU spoločne so zahraničnými univerzitami Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Gödöllő (Maďarsko), Czech University of Life Sciences, Prague (Česká republika), University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna (Rakúsko), University of Novi Sad (Srbsko), University of Zagreb (Chorvátsko) a Banat University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timisoara (Rumunsko). Študijný program je zameraný na pochopenie medzikultúrnych a regionálnych aspektov udržateľného poľnohospodárstva a potravinárskych technológií pri hľadaní užitočných ciest k dlhodobému úspechu v poľnohospodárstve strednej a východnej Európy. Zároveň poskytuje príležitosť zlepšiť si vedomosti a rozšíriť svoje zručnosti s ohľadom na interkultúrne a sociálne aspekty, antropickú krajinu a prírodné zdroje udržateľnosti v poľnohospodárstve a potravinárstve v dunajskom regióne.
Naša univerzita sa zaviazala k poskytovaniu kvalitného vzdelávania a výskumu, a táto akreditácia je potvrdením našich snáh o excelentnosť v akademickej sfére. DAFM program prispeje k vzdelaniu a rozvoju schopností študentov z celého sveta, čím ich pripraví na úspešné kariéry v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva.
Spoločný študijný program DAFM je v súlade so študijným odborom Potravinárstvo, ktoré zahŕňa znalosti, zručnosti a kompetencie týkajúce sa fyzikálnochemických a technologických procesov pri spracovaní poľnohospodárskych surovín, výrobe potravín, manipulácii a skladovaní hotových výrobkov, kulinárnej úprave. Zahŕňa tiež znalosti o vnútorných, vonkajších a technologických faktoroch určujúcich ich nutričnú hodnotu, kvalitu a bezpečnosť. S kompetenciami absolventov študijného odboru nevyhnutne súvisí aj potreba znalostí právnych predpisov zahŕňajúcich kvalitu, hygienu a bezpečnosť v celom potravinovom reťazci, zručností v oblasti chemických, fyzikálnochemických a mikrobiologických analýz, materiálových a ekonomických bilancií, vrátane hodnotenia ich výstupov. Nosné témy jadra znalostí študijného odboru vychádzajú z korpusu biologických, chemických, fyzikálnochemických, potravinárskych a technologických disciplín. Počet kreditov potrebných na riadne skončenie štúdia je minimálne 120.
Absolvent vie uplatniť svoje vedomosti a tvorivo riešiť problémy vyplývajúce z udržateľného poľnohospodárstva, mikrobiologickej kontaminácie potravín a surovín na výrobu potravín, s cieľom vyrobiť mikrobiologicky bezpečné potraviny. Získané vedomosti, zručnosti a spôsobilosti vyplývajúce z chemického zloženia potravín dokáže aplikovať vo výskumnej činnosti a v potravinárskej praxi. Je schopný riadiť tím pre udržateľné poľnohospodárstvo a bezpečnosť potravín, riadiť postupy vysledovateľnosti potravín, krízové situácie, vnútorný systém kontroly v podniku. Zabezpečuje kontrolu označovania potravín a dodržiavania platnej legislatívy. Dokáže riadiť vnútorný systém kontroly v podniku, je schopný aplikovať získané poznatky v praxi, pri zostavovaní odporúčaní v oblasti zdravej výživy a výživových poradenstiev. Disponuje inovatívnym myslením a je pripravený odborne prezentovať výsledky vlastnej analýzy a štúdia pred odborným publikom, dokáže aplikovať vedomosti v procesoch odberu vzoriek potravín na analytické skúšanie, aplikovať hodnotenie rizík ako nástroj na riadenie systémov manažérstva bezpečnosti potravín v rámci štandardov ISO 22 000 a ďalších.
Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Gödöllő (Maďarsko) je zodpovedná za vyhlásenie výzvy pre uchádzačov o štúdium a podávanie prihlášok prebieha v súlade s ich univerzitným poriadkom. Výberová komisia je zodpovedná za koordináciu každoročného výberu študentov. Zhromažďovanie žiadostí a ich rozoslanie partnerom najneskôr 3 týždne po uzávierke prihlášok sa uskutočňuje prostredníctvom databázy dreamapply. Prihlášky na akademický rok 2025/2026 je možné podávať od novembra 2024, pričom všetky aktuálne informácie sú dostupné na stránke: https://agrifoodmaster.eu/index.html