Študenti a zamestnanci SPU senzoricky hodnotili ochutené medy

napísal

Na novú receptúru ochutených medov s cieľom zvýšiť ich kvalitu pomocou vyššieho obsahu zdraviu prospešných látok sa zameriava aktuálny výskum vedeckých pracovníčok Jany Štefánikovej a Patrície Joanidis z Výskumného centra AgroBioTech (VC ABT), v rámci projektu GASPU, ktorý koordinuje Peter Šedík z Fakulty ekonomiky a manažmentu.

Záujemcovia vyplnili krátky dotazník, na základe ktorého boli začlenení do panelu hodnotiteľov a následne hodnotili šesť vzoriek ochutených medov.

„Pastovaný slovenský med bol v troch vzorkách obohatený o ovocie, v ďalších troch vzorkách bol med v kombinácii so zeleninou a obilninami. Prídavky vynikajú vysokým obsahom vitamínu C, zdraviu prospešných látok a polyfenolov,“ informovala J. Štefániková. Na základe dosiahnutých výsledkov hodnotenia výskumníci vyberú vhodnú receptúru a pripravia pre trh nový výrobok ochuteného medu. „Uvidíme, či niektorý med vyjde ako víťazný, tým pádom by sme získali finálnu receptúru. Ak medzi produktmi nebudú veľké rozdiely, budeme pokračovať v optimalizácii receptu a v ďalšej senzorickej analýze,“ uviedla P. Joanidis.

Charakteristiku vzoriek výskumníci získali aj pomocou moderných prístrojov vo VC ABT. Na elektronickom oku boli zaznamenávané farebné spektrá ochutených medov a na elektronickom jazyku hodnotili chuťové profily medov.

 

Ísť späť