Súťaž InUPS o najinovatívnejšie projekty má svojich víťazov

napísal

Súťaž prebiehala v rámci projektu Inovačné zoskupenie na podporu udržateľných potravinových systémov InUPS, organizovaného Fakultou biotechnológie a potravinárstva v spolupráci s VC AgroBioTech a Kanceláriou projektových a transferových činností SPU v Nitre a podporeného Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Cieľom súťaže je mobilizovať regionálny a lokálny inovačný potenciál prostredníctvom podpory startupov a začínajúcich podnikateľov pôsobiacich v oblasti agropotravinových systémov vrátane výroby zdravých potravín vyrábaných zelenými technológiami a s minimálnou uhlíkovou záťažou. Zámerom podpory je zlepšiť ich konkurencieschopnosť a internacionalizáciu, ako aj posilniť spoluprácu medzi podnikateľskou a akademickou sférou.

Celkovo sa do súťaže zapojilo dvanásť žiadateľov so svojimi inovatívnymi myšlienkami a nápadmi, do finále postúpilo šesť projektov.  Súťažné projekty s názvom - Inovatívne možnosti využitia vedľajších kávových produktov do potravín a nápojov, Ovocno-bylinné liečivé sirupy – OBLS, Food Market, Medy s pridanou hodnotou, Gumené cukríky z kobyliek, Mikro-farming pre zdravšiu budúcnosť  - prezentujú unikátne modely využívania prírodných zdrojov, rozvoj gastroscény, udržateľnosť produkcie potravín a rozvoj miestneho agropotravinárstva, produkciu biologicky hodnotných výrobkov, ako aj netradičných a inovatívnych potravín, či využívanie vedľajších potravinových produktov.

Bodoval med, kávový nápoj aj liečivé sirupy

Na základe hodnotenia obsahu projektu, formy a spôsobu prezentácie odborná porota vybrala tri najinovatívnejšie projekty.

Víťazom súťaže sa stal projekt Medy s pridanou hodnotou, ktorý bol odmenený sumou 4-tisíc eur. Koncept medu obohateného o pridané rastlinné zložky prezentoval Ladislav Kohút. Ako uviedol, v slovenských obchodných reťazcoch až 40 percent medov vykazuje známky falšovania, ďalším problémom je nadmerná konzumácia cukru a narastajúci počet pacientov s ochorením diabetes mellitus 2. typu. „Náš inovatívny produkt - med s pridanou hodnotou je určený na podporu zdravia konzumentov, lokálneho včelárstva a návratu k tradíciám. Obsahuje neštandardné prídavky rastlinného pôvodu bohaté na rastlinný pigment, ktoré mu pridávajú nielen novú a nepreskúmanú chuť na našom trhu, ale aj skvelú pestrofarebnosť.“

Druhé miesto a sumu 3-tisíc eur získal projekt Inovatívne možnosti využitia vedľajších kávových produktov do potravín a nápojov, ktorý prezentovala Katarína Poláková. Spotreba kávy je 5,7 kg na rok na jedného spotrebiteľa na Slovensku. Cieľom inovatívneho projektu je vytvoriť nový alternatívny nápoj Silver Shot s nižším obsahom kofeínu ako má káva, ktorý vznikne v procese výroby šetrnej k životnému prostrediu. „Základnou surovinou je silver skin, čo je vedľajší kávový produkt vznikajúci v procese praženia zrna. Obsahuje kofeín, vlákninu, bioaktívne zložky mikro- a makronutrienty. Je určený konzumentom, ktorým nevyhovuje spotreba kávy, ako aj pre ľudí preferujúcich zdravý životný štýl, pre obchody zdravej výživy, wellness a fitness centrá. Zo 100 kg kávového zrna vzniká 2,08 kg silver skinu. Nápoj Silver Shot sa pripraví zaliatím horúcou vodou, má jemné bylinkové tóny a chutí ako káva,“ odznelo v prezentácii.

Tretím miestom a sumou 2-tisíc eur bol ocenený projekt Ovocno-bylinné liečivé sirupy Michala Zlatého. Jeho víziou je vytvoriť štyri druhy liečivého sirupu s originálnou receptúrou, obsahujúceho tri hlavné zložky – čistú pramenitú vodu z Podkylavy, lokálne ovocie a liečivé rastliny. Myšlienkou je poskytnúť spotrebiteľovi vitamínový profil podľa sezóny, optimálny denný príjem vitamínov v naturálnej forme. Víziou predkladateľa projektu je v rámci nápojovej gastronómie vyrábať aj čajové zmesi.

                                                                    Aj v ďalších projektov skvelé nápady

Aj keď ďalšie tri projekty neboli ocenené, súťažiaci v nich predstavili unikátne myšlienky a nápady, talent a schopnosť prispieť k lokálnemu agropotravinárstvu.

Cieľom inovačného projektu Gumené cukríky vyrobené z kobyliek, ktorý prezentovala dvojica Michal Rábek a Michaela Gregušová, je zapracovať „super-jedlo“ - kobylky, bohaté na bielkoviny a iné mikroživiny, do produktov, ktoré dlhú dobu ľudia vnímajú ako pochúťku. Svojím mottom „Skoč si pre svoj proteín“ chcú osloviť nielen odvážlivcov a skutočných fajnšmekrov, ale aj širšie rady konzumentov.

Mladý vedec Tomáš Jambor vo svojom projekte Mikro-farming pre zdravšiu budúcnosť predstavil unikátny model ekologického pestovania mikrobylín v poľnohospodársky kontrolovaných podmienkach a ich využite pri tvorbe ekonomicky dostupných výživových doplnkov s dôrazom na zdravý životný štýl a prevenciu „Prevention is better than cure“.

Ideu obnovenia tradičného trhu pre producentov z Nitrianskeho kraja a využitia Botanickej záhrady na SPU v Nitre prezentoval študentský spolok Pasteur vo svojom projekte Food Market. Michal Lenický a Nikoleta Šimonová v ňom predstavili model znovuobnovenia atmosféry nákupu produktov tradičnou cestou s dopadom na lokálnu gastroscénu v duchu „Ty rozhoduješ, komu dávaš svoje peniaze".

Je to jednoduché, ale len na prvý pohľad

O svoje skúsenosti sa v rámci prezentácie úspešného startupu – NU3 Gen Portfolio - podelil s účastníkmi podujatia Radoslav Židek z FBP.  Ako povedal, získať odpoveď na zdanlivo jednoduchú otázku – či konkrétny prístup vedie k želanému výsledku, je beh na dlhú trať a nedá sa urobiť bez dôkladného posúdenia viacerých faktorov. Podľa odborníka, svoju ideu treba realizovať ako celok.  Poukázal aj na obrovskú priepasť medzi vedcami a podnikateľmi, z toho dôvodu treba byť adaptívny, dokázať meniť myslenie a svoj podnikateľský plán.

Nové príležitosti

Účastníkom súťaže sa prihovorila aj zástupkyňa  Nitrianskeho samosprávneho kraja Viera Juricová - Melušová z Oddelenia stratégie a programov regionálneho rozvoja, ktorá upriamila ich pozornosť na príležitosti a možnosti získania podpory pre mladých podnikateľov aj cez NSK, najmä prostredníctvom projektu LEADER a stratégií.

Ako na záver uviedla rektorka SPU Klaudia Halászová, ktorá mala záštitu nad celým podujatím, možnosť pre spoluprácu s univerzitou, Výskumným centrom AgroBioTech sa otvorila pre všetky súťažiace projekty.  Zároveň vysoko ocenila zaujímavé myšlienky, nápady, s tým, že talentovaných ľudí chceme zapájať do projektov, aby sme sa posunuli od klasickej tvorivej činnosti.

 

Projekt InUPS nadväzuje na aktivity SPU v Nitre v oblasti podpory inovatívnych technológií a projektov riešených v spolupráci s praxou, ktoré sa realizujú v rámci iniciatív medzinárodných konzorcií EIT Food Hub a Food, Nutrition and Health Research Infrastructure. Cieľom projektu je zvýšenie udržateľnosti potravinového systému a zlepšenie inovačného ekosystému v Nitrianskom samosprávnom kraji v súlade s prioritami Regionálnej inovačnej stratégie NSK 2021-2027, PHSR NSK 2016-2022 a Stratégiou rozvoja vidieka NSK 2016-2022.

Ísť späť