V projektoch dlhodobého strategického výskumu dvakrát uspela FBP
Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre sa prostredníctvom výzvy na podporu Dlhodobého strategického výskumu Zdravé potraviny a životné prostredie (kód KÓD OPVAI-VA/DP/2018/1.2.1-06) zapojila do riešenia dvoch projektov.
Dopytovo-orientovaný výskum pre udržateľné a inovatívne potraviny, Drive4SIFood
Prvý z projektov je zameraný na rozširovanie poznatkov v oblasti vývoja kvalitných, bezpečných a inovatívnych potravín prostredníctvom výučby a publikovania vedeckých článkov. Výsledkom bude potenciál pre využitie získaných poznatkov v zmysle udržateľného zdravia konzumentov 21. storočia s prihliadnutím na vulnerabilné skupiny obyvateľov. Nosnou znalostnou oblasťou je potravinárska technológia.
SPU v Nitre, ako hlavný partner, bude pri jeho riešení spolupracovať s Centrom biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied, Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom, Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, spoločnosťami: McCarter, a.s. a TEKMAR SLOVENSKO, s.r.o. Celková schválená suma oprávnených výdavkov žiadateľa je 10 413 650,78 €, z toho žiadaná výška NFP je 9 813 468,31 €.
Tvorba nukleových stád dojníc s požiadavkou na vysoký zdravotný status cestou využitia genomickej selekcie, inovatívnych biotechnologických metód a optimálneho manažmentu chovu
Cieľom druhého projektu je zlepšenie ekonomickej efektívnosti chovu dojníc na Slovensku tvorbou geneticky špičkových populácií dojníc s vysokou úžitkovosťou, kvalitou produkcie a dobrým zdravím. K špecifickým cieľom patria najmä inovatívne chovateľské postupy chovov dojníc s ohľadom na súčasné potreby a trendy (genofond, welfare, zdravie, kvalitná produkcia) – udržateľné chovateľské systémy hospodárskych zvierat, ďalej inovatívne technologické postupy manipulácie, spracovania výroby v primárnej produkcii (implementácie biohospodárskych princípov, využitie kogeneračného tepla z odpadu v primárnej produkcii – zvýšenie pridanej hodnoty primárnej produkcie a implementácia biohospodárstva a obehového hospodárstva) a napokon živočíšne produkty zohľadňujúce potreby spotrebiteľov i výrobcov na kvalitu a bezpečnosť (non GMO mlieko, A2 mlieko) – zvýšenie konkurencieschopnosti a adaptability agropotravinárskeho sektora. Projektovým manažérom za SPU v Nitre je prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD.
Hlavným partnerom projektu je spoločnosť Slovenské biologické služby, a.s., spolupracujúcimi partnermi sú: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky, DEWEX, s.r.o. a Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum. Vedeckovýskumnú činnosť bude v rámci SPU zastrešovať Fakulta biotechnológie a potravinárstva a Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov. Celková schválená suma oprávnených výdavkov žiadateľa je 8 438 924,87 €, z toho žiadaná výška NFP je 7 605 091,22 €.