Víno SPU 2022: Trinásty ročník opäť priniesol množstvo kvalitných vín

napísal

ceny_vino_SPU

Konala sa 10. júna na vinohradnícko-vinárskej akademickej pôde SPU v Nitre. Organizátorom bol Ústav záhradníctva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva, záštitu nad podujatím, ktoré bolo aj sprievodnou akciou v rámci 70. výročia vzniku SPU, prevzala rektorka doc. Klaudia Halászová a dekan FZKI prof. Dušan Igaz.

Ambíciou tohto už tradičného podujatia je edukovať, spájať a motivovať vinohradnícko-vinársku komunitu k rozvoju vinohradníctva, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou krajinotvorby vidieka a základným pilierom imidžu slovenského vína. Jedným z dosiahnutia tohto cieľa je aj osveta kultúrnej konzumácie bezchybného, poctivého vína.

„Súťažnou prehliadkou deklarujeme, že táto časť záhradníctva je pre nás veľmi dôležitá. Plánujeme rozvíjať odbor záhradníctva, vedu a výskum v tejto oblasti, napr. aj v rámci Laboratória nápojov Výskumného centra AgroBioTech. Veríme, že sa nám podarí prepracovať študijné programy, ktoré vo vinohradníctve ponúkame, alebo aj vytvoriť nové. Zároveň chceme rozvíjať dobrú infraštruktúru pre vinohradníctvo,“ povedala rektorka Klaudia Halászová. Dodala, že cieľom je pripraviť do praxe v tejto oblasti úspešných absolventov so všetkými kompetenciami.

Dekan FZKI Dušan Igaz vyjadril poďakovanie vedeniu SPU, ako aj pracovníkom Ústavu záhradníctva za udržiavanie tradície tohto podujatia.

O klimatických prvkoch v mikroklíme vinohradu

V odbornej časti programu vystúpil Ing. Milan Chudý, vinohradník a vinár spoločnosti Víno Chudý, Vinohrady nad Váhom, s prednáškou Sledovanie klimatických prvkov v mikroklíme vinohradu za účelom využitia v praxi. Účastníkom vysvetlil vplyv počasia a základné klimatické nároky viniča na stanovište. Tiež uviedol klimatogram na porovnávanie ročníkov, ktorý je pre vinárov veľmi dôležitý.

Pokiaľ ide o aktuálny ročník, podľa hodnotenia M. Chudého, zatiaľ vyzerá dobre. „Vegetačné obdobie začalo koncom apríla. Na začiatku bol dobrý prísun vody, potom bolo sucho, ale v súčasnosti sme dohnali deficit z jari. Pokiaľ ide o teploty, apríl bol pod priemerom, jedným z najchladnejších, na aký sme zvyknutí. Našťastie, máj bol teplý a zdá sa, že ešte zrážky pribudnú. Problémom by nemali byť ani choroby, resp. perenosporóza nebude hospodársky významná. Na prognózu múčnatky však potrebujeme ešte tri týždne,“ konštatoval vinohradník a vinár.

Ocenenie víťazných vín

Na súťaži sa predstavilo 171 vzoriek vín od 44 slovenských výrobcov. Vzorky vín hodnotili tri  vyvážené komisie zložené zo spolupracujúcich výrobcov vín, predstaviteľov kontrolnej sféry, našich  absolventov a študentov.

Najlepší výrobcovia vín si prevzali hlavné ocenenia.

Cenu rektorky SPU v Nitre za šampióna v kategórii  I. – Biele suché vína získalo Sauvignon blanc, ročník 2021, od výrobcu Pivnica Radošina.

Šampiónom v kategórii II. – Biele polosuché a polosladké vína sa stala Noria, ročník 2021, zo Château Rúbaň/Vienna DC, a.s., Rúbaň.

Titul šampión v kategórii III. – Ružové suché, polosuché a polosladké získal Cabernet Sauvignon rosé, ročník 2021, Vinárstvo Berta, s.r.o., Strekov.

V kategórii IV. – Červené suché vína sa šampiónom stalo víno Point noir – Rulandské modré, ročník 2018, zo Angel – wines, s.r.o., Želiezovce.

Víťazom kategórie Prírodné sladké vínom Frankovka modrá rosé z ročníka 2018 bolo Villa Víno Rača, a.s., Bratislava.

Cenu dekana FZKI SPU v Nitre za najvyššie hodnotené víno zo slovenského novošľachtenca si odnieslo víno Dunaj z vinárstva Víno Malík, Úľany nad Žitavou.

Ísť späť