Viva la science! Dnes sa začala letná škola biológie a biotechnológie
Podľa slov koordinátorky projektu Ing. Evy Tvrdej, PhD., z Ústavu aplikovanej biológie Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU, na letnú školu sa zapísalo šestnásť študentov zo slovenských vysokých škôl, ale aj z Česka, Poľska, Maďarska a Ukrajiny. Počas nasledujúcich štyroch týždňov čakajú na nich prednášky lektorov z krajín V4, workshopy, na ktorých si vyskúšajú potravinárske technológie, senzoriku, „odhaľovanie“ falšovaných potravín, výrobu čokolády či piva, ale aj semináre zamerané na akademické písanie a akademické prezentovanie. Významnú časť letnej školy bude tvoriť laboratórna činnosť, orientovaná na genetiku, bunkové kultúry, analytickú chémiu a iné aspekty biológie.
„Tento rok sme trošku zmenili koncept letnej školy, pozvali sme aj študentov z krajín V4 a Ukrajiny,“ informovala Ing. Eva Tvrdá, PhD. "Uvedomujeme si, že veľmi dôležitou súčasťou práce výskumníka je aj spolupráca, zvlášť medzinárodná," zdôraznila.
Dnes študenti navštívili jednotlivé laboratóriá a na základe svojich preferencií si vyberali budúci projekt a mentora. Od zajtra začnú pracovať v dvoj- a trojčlenných skupinách v laboratóriách. "Vďaka zmiešaným tímom sa počas nasledujúceho mesiaca zdokonalia v angličtine, naučia sa laboratórne činnosti - od prípravy vzoriek až po analýzy a interpretáciu dát. Na záver letnej školy budú prezentovať výsledky svojich projektov pred odbornou komisiou. Verím, že získajú reálne skúsenosti o znalosti o fungovaní laboratórneho života a pochopia, že to nie je ako v seriáli, kde hrdinovia prídu do labáku, stlačia gombíky, mašinky zasvietia a majú výsledky..."dodala koordinátorka.