Vedecká konferencia doktorandov na SPU vyvolala záujem aj medzi zahraničnými inštitúciami
Program bol rozdelený do ôsmich tematických okruhov: aplikovaná a molekulárna biológia; biotechnológia; výživa; multifunkčné poľnohospodárstvo, životné prostredie, krajinná architektúra a rozvoj vidieka; rastlinná produkcia; technológia, kvalita a bezpečnosť surovín a potravín rastlinného pôvodu; živočíšna produkcia; a technológia, kvalita a bezpečnosť surovín a potravín živočíšneho pôvodu.
Účastníkov vedeckej konferencie privítala prof. A. Kolesárová. Všetkým popriala priateľskú vedeckú atmosféru, tvorivé a užitočné diskusie a inšpiratívne nápady pre ďalší výskum. Dekan FBP, prof. Norbert Lukáč vo svojom príhovore vyzdvihol záujem, ktorý vyvolalo tematické zameranie konferencie aj medzi zahraničnými inštitúciami a vyjadril prianie, aby konferencia bola príležitosťou na vytvorenie nových personálnych a inštitucionálnych vzťahov. Rôznorodosť a zaujímavosť tém vo svojom príhovore zdôraznil Ing. Michal Mihaľ, doktorand FBP.
V následnom rokovaní v paralelných sekciách doktorandi prezentovali výsledky svojej vedeckej práce.
Na konferenciu sa zaregistrovalo 76 účastníkov, z toho 56 z SPU (27 doktorandov FAPZ, 20 FBP, 9 FZKI). Zo Slovenskej akadémie vied so sídlom v Bratislave a v Nitre, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa registrovalo sedem účastníkov. Okrem slovenských doktorandov sa na konferenciu zaregistrovalo trinásť zahraničných študentov z Českej republiky (Masarykova univerzita v Brne, Akadémia vied Českej republiky, Praha), Maďarska (Maďarská univerzita poľnohospodárstva a prírodných vied, Gödöllő, Debrecínska univerzita, Debrecín), Poľska (Varšavská univerzita prírodných vied, Varšava) a Ukrajiny (Charkovská národná univerzita, Charkov). Konferenciu online sledovalo vyše 130 účastníkov.
Predsedovia sekcií hodnotili priebeh rokovania, úroveň vedeckých príspevkov a pripravenosť doktorandov veľmi pozitívne, zdôraznili rôznorodosť tém a malé rozdiely v kvalite. Zároveň vyhlásili najlepšie práce v sekciách. Dekan FAPZ, doc. Peter Ondrišík zablahoželal oceneným v mene vedeckého výboru konferencie a rozlúčil sa s presvedčením, že vedecký program prispel k zdokonaleniu vedomostí, skvalitneniu budúcej spolupráce a k vybudovaniu nových priateľstiev. Prodekan FAPZ, Ing. Jaroslav Andreji, PhD., na základe návrhov predsedov komisií udelil Čestné uznania za najlepšiu prezentáciu výsledkov vedeckej práce nasledovným doktorandom:
1. sekcia: živočíšna produkcia a technológia, kvalita a bezpečnosť surovín a potravín živočíšneho pôvodu
Lukáš JURČAGA: Effect of blackcurrant and kachatka honeysuckle extracts on quality properties of raw-cooked meat product (Ústav potravinárstva, FBP SPU v Nitre)
2.1 sekcia: rastlinná produkcia a technológia, kvalita a bezpečnosť surovín a potravín rastlinného pôvodu
Gábor CSATÁRI: Investigation of photosynthetic pigments in the fiber obtained from the wet fractionation of soybean (Glycine max L.) (Debrecínska univerzita, Maďarsko)
2.2 sekcia: rastlinná produkcia a technológia, kvalita a bezpečnosť surovín a potravín rastlinného pôvodu
Katarína POLÁKOVÁ: Identification of volatiles in green Coffea arabica and determination of changes caused by the roasting process (Ústav potravinárstva, FBP SPU v Nitre)
3. sekcia: aplikovaná a molekulárna biológia
Ľubomír HARENČÁR: Prediction of miRNAs with target sequences involved in the cyanogenic glycosides and lignans metabolism by in silico approach (Ústav rastlinných a environmentálnych vied, FAPZ SPU v Nitre)
4.1 sekcia: multifunkčné poľnohospodárstvo, životné prostredie, krajinná architektúra a rozvoj vidieka
Radoslava JÁNOŠÍKOVÁ: Development of the population structure of the red band needle blight origin in Pinus nigra plantation (Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre)
4.2 sekcia: multifunkčné poľnohospodárstvo, životné prostredie, krajinná architektúra a rozvoj vidieka
Aletta ŐSZ: Flower-visiting preferences of lepidopterans in Transcarpathian grasslands (Velyka Dobron’ Game Reserve, west Ukraine) (Debrecínska univerzita, Maďarsko)
5. sekcia: biotechnológie
Martin STRUK: Application of green sulphur bacteria Chlorobium limicola for detoxifying of H2S in wastewater and the perspective of subsequent use for glycogen production (Masarykova univerzita v Brne, Česká republika)
6. sekcia: výživa
Nikoleta ŠIMONOVÁ: Effect of the bee bread on the nitrogen profile of male Japanese quails (Coturnix japonica) (Ústav aplikovanej biológie, FBP SPU v Nitre)
Prezentované práce boli publikované formou rozšíreného abstraktu v zborníku, ktorý je dostupný na webovej stránke konferencie https://vkd.uniag.sk/home alebo vo forme vedeckých príspevkov, ktoré budú publikované v Journal of Central European Agriculture, The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, Potravinárstvo, Acta Horticulturae et Regiotecturae alebo Acta Fytotechnica et Zootechnica.
Organizátori veria, že podujatie prinieslo všetkým účastníkom nielen nové skúsenosti, poznatky, vedomosti, ale aj kontakty a zaujímavé nápady. Ďakujú im za výbornú spoluprácu a tešia sa na ďalšie stretnutie.