Zborník vedeckých prác Agrobiodiverzita pre zlepšenie výživy, zdravia a kvality života transformovali na vedecký časopis
napísal Renáta Chosraviová
Zborník vedeckých prác Agrobiodiversity for the Improvement of Nutrition, Health and Life Quality transformovali na vedecký časopis.
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre zabezpečuje v rámci vyše 20-ročnej aktívnej zmluvnej spolupráce s Národnou Botanickou záhradou M. M. Gryshka pri Národnej akadémii vied Ukrajiny v Kyjeve viaceré významné spoločné aktivity.
V rámci medzinárodnej siete AgroBioNet, v ktorej je zapojených vyše 200 expertov a 37 inštitúcií zo 14 krajín sveta, boli vytvorené podmienky aj pre vydávanie Zborníka vedeckých prác s názvom Agrobiodiversity for the Improvement of Nutrition, Health and Life Quality (ďalej „Zborník“).
Prvý Zborník prezentovali vyššie uvedené inštitúcie v počte 18 vedeckých publikácií v tlačenej forme v roku 2013, ako výsledok 1. medzinárodnej konferencie v Kyjeve. Druhý ročník Zborníka z 2. medzinárodnej konferencie v Nitre vyšiel v roku 2015 (178 vedeckých publikácií). Tretí ročník Zborníka vyšiel v roku 2016 s počtom 108 vedeckých publikácií. Od roku 2017 do r. 2020 bol Zborník vedeckých prác vydávaný jedenkrát za rok vo forme “open access“ publikácie.
Ciele transformácie
Zakladateľské inštitúcie na základe spoločného dohovoru transformovali od roku 2021 Zborník vedeckých prác Agrobiodiversity for the Improvement of Nutrition, Health and Life Quality na vedecký časopis s polročnou periodicitou, t.j. s vydávaním dvoch čísel ročne.
„Cieľom transformácie je zabezpečiť rýchlejší prenos vedeckých poznatkov o voľne žijúcich, tradičných, zabudnutých, nedostatočne využitých a menej známych rastlinných druhoch pre vedeckú a odbornú komunitu, spotrebiteľom a ďalším cieľovým skupinám. Hlavným cieľom transformovaného vedeckého periodika bude aj naďalej prezentácia dosiahnutých výsledkov z výskumnej a experimentálnej činnosti vo forme vedeckých prác výskumných tímov, doktorandov a študentov. Po obsahovej stránke vedecký časopis poskytuje priestor na prezentáciu aktuálnych poznatkov o hospodárskej hodnote rastlinných druhov z oblasti biológie, genetiky, šľachtenia, množenia, morfológie, biochémie, mikrobiológie, výživy, technológie spracovania rastlinných častí, senzoriky a ich praktickom využití na podporu bezpečnosti potravín, potravinovej bezpečnosti, zlepšenia výživy, aplikácie rastlín v alternatívnych formách terapie a medicíny, využívania rastlinných druhov na remediáciu vody, pôdy a životného prostredia, rozšírenia pestovania druhov pre opeľovače a včely, využívania menej známych druhov rastlín v kozmetike, tvorby krajiny a využitia rastlín v iných oblastiach. Akceptované typy publikácií sú originálne vedecké práce, krátke informačné publikácie hlavne od študentov a rešeršné publikácie,“ informoval doc. Ján Brindza, vedúci Inštitútu ochrany biodiverzity a biologickej bezpečnosti Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre.
K postupnému formovaniu Zborníka na vedecký časopis významne prispeli a prispievajú kolektívy z Národnej Botanickej záhrady M. M. Gryshka, Inštitútu ochrany biodiverzity a biologickej bezpečnosti, pracovníci Slovenskej poľnohospodárskej knižnice a Vydavateľstva SPU v Nitre, ktorí svojimi tvorivými návrhmi, radami a pripomienkami prispeli k vydaniu už 5. ročníka Zborníka a k uvedeniu prvého čísla vedeckého časopisu v prezentovanej forme na stránke: https://agrobiodiversity.uniag.sk/scientificpapers/issue/view/11.