Zo stretnutia k projektu Modernizácia pohotovostnej dávky potravín pre príslušníkov OS SR
napísal Renáta Chosraviová
Na riešení projektu za SPU spolupracovali zamestnanci Ústavu potravinárstva FBP, Katedry výživy ľudí z Ústavu výživy a genomiky FAPZ a Výskumného centra AgroBioTech.
Cieľom projektu bolo navrhnúť nové zloženie pohotovostnej dávky potravín pre ozbrojené sily zodpovedajúce kvalitatívnym a kvantitatívnym potrebám vojaka v súlade s internými predpismi a príslušnými normami STANAG (Standard Agreement).
Pri tvorbe nového zloženia jednotlivých jedál v rámci PODAP (pohotovostnej dávky potravín) riešitelia kládli dôraz na využitie hlavných potravinových komodít v čo možno najširšom spektre ich možnej prípravy, a to vo forme teplej alebo studenej stravy, s dodržaním požiadaviek nutričnej a výživovej hodnoty, požiadaviek na hygienu potravín a ich zdravotnú neškodnosť v súlade s internými predpismi a príslušnými normami STANAG. Pri ich vypracovávaní zohľadnili riešitelia aj výsledky analýzy kladov a nedostatkov v ozbrojených silách aktuálne využívanej pohotovostnej dávky potravín, ako aj čiastočné rešpektovanie národných tradícií a zvyklostí stravovania v kontexte disponibilných dodávateľských subjektov potravinárskeho priemyslu v SR.
Na priebežnej obhajobe 25. novembra bol projekt úspešne obhájený a spolupracovníkom našej univerzity bolo vyslovené poďakovanie zo strany AOS za pomoc pri realizácii tohto projektu.