Zo zasadnutia Komisie pre bezpečnosť potravinového reťazca
napísal Renáta Chosraviová
Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zasadla 25. apríla Komisia pre bezpečnosť potravinového reťazca, ktorá bola zriadená na základe štatútu ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou. Zložená je zo zástupcov štrnástich organizácií, ktoré sa venujú problematike bezpečnosti potravín v rámci kontroly, legislatívy, výskumu a vzdelávania. Na zasadnutí sa zúčastnil aj prof. Jozef Golian, vedúci Katedry hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre, ktorý je členom uvedenej komisie.
Ako nás prof. J. Golian informoval, hlavným cieľom prvého stretnutia bolo podať aktuálne informácie z úradných kontrol potravín, z Kontaktného bodu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín v SR, o pláne akcií na rok 2019, ako aj schváliť projekty na hodnotenie rizika. „Tiež odzneli informácie, že členské krajiny identifikovali na najbližších päť rokov ako najzávažnejšie riziká z klimatických zmien, nových technológií a mykotoxínov z potravín a krmív. K ďalším závažným rizikám, na ktorých sa zhodol menší počet krajín patria chemické disruptory, emulzie z potravín vplývajúce na priepustnosť čriev, falšovanie a autentifikácia potravín, antimikrobiálna rezistencia. Hodnotenie rizika prebieha aj v SR, na rok 2019 bolo navrhnutých viac tém. Komisia schválila, že v roku 2019 sa bude riešiť Mikrobiálne riziko z potravín typu suši a potravín obsahujúcich plody mora,“ informoval prof. J. Golian. Zároveň dodal, že významným príspevkom v tejto oblasti sú aj aktivity Katedry hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre, ktorá koncom marca zorganizovala už šestnástu vedeckú konferenciu Bezpečnosť a kontrola potravín.