Bakteriofágy v mliekarenských prevádzkach a bioochrana - výberová prednáška

Téma: Bakteriofágy v mliekarenských prevádzkach a bioochrana. Bakteriofágy, vírusy infikujúce baktérie, predstavujú významnú hrozbu pre mliekarenské prevádzky, ale zároveň ponúkajú inovatívne riešenia pre bioochranu a zvýšenie bezpečnosti potravín. V mliekarenskom priemysle sú bakteriofágy predovšetkým známe svojou schopnosťou infikovať a ničiť špecifické baktérie používané pri fermentačných procesoch, ako sú Lactococcus, Streptococcus a Lactobacillus, čo môže viesť k významným ekonomickým stratám a znižovaniu kvality výrobkov. Prednáška sa zameria na popis mechanizmov, ktorými bakteriofágy ovplyvňujú mliekarenské procesy, a na možnosti ich detekcie a monitorovania.
Prednášajúci: Ondrej Hurňák, Novonesis
Dátum a čas: 11. 4. 2024, 11.00 h
Miesto: SPU v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, Ústav potravinárstva, Katedra technológie a kvality živočíšnych produktov, pavilón T, cvičebňa 3.posch.
Prednáška je relevantná k študijnému odboru potravinárstvo.

Ísť späť