Hodnotenie mäsovej úžitkovosti hovädzieho dobytka - príklad dobrej chovateľskej praxe - výberová prednáška

Téma: Hodnotenie mäsovej úžitkovosti hovädzieho dobytka - príklad dobrej chovateľskej praxe. Mäso patrí medzi najstaršie a najdôležitejšie potraviny vo výžive ľudstva. Ľudský organizmus potrebuje mäso ako zdroj živočíšnych bielkovín. Bielkoviny mäsa majú také aminokyselinové zloženie, ktoré nie je možné úplne nahradiť inými zložkami výživy. Dôležitým faktorom v produkcii mäsa HD sú vysoké koeficienty dedivosti kvality mäsa a jatočnej výťažnosti. Medzi významné vnútorné činitele ovplyvňujúce jatočnú výťažnosť patria: plemenná príslušnosť, pohlavie a aj vek zvierat ako negenetický faktor. Z vonkajších činiteľov sú to najmä dĺžka trvania výkrmu a jeho intenzita, kŕmna dávka a jej zloženie.
Prednášajúci: Ing. Rudolf Nádaský, PhD., Poľnohospodárske družstvo Špačince
Dátum a čas: 14. 3. 2023, 11.00 h
Miesto: SPU v Nitre, Tr. A. Hlinku 2., poslucháreň A-01
Prednáška je relevantná k študijnému odboru poľnohospodárstvo a krajinárstvo

Ísť späť