Deň chleba a súťaž o najlepší bochník
Svetový deň chleba vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B na 16. októbra, a to pri príležitosti výročia vzniku Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO). FAO bola založená v roku 1945, a jej heslom je latinské Fiat panis, ktoré sa prekladá ako „Buď chlieb“. Svetový deň chleba sa kryje so Svetovým dňom výživy, čo len podčiarkuje jeho význam. Chlieb je základná potravina a jeho konzumácia sa spolu s pečivom pohybuje na Slovensku v hodnotách okolo 62 kg ročne na osobu. Z hľadiska vysokej spotreby a dennej bázy jeho konzumácie je nevyhnutné venovať pozornosť inovatívnym smerovaniam a snahám o dizajnovanie receptúr s cieľom pripraviť základnú potravinu s vyššou nutričnou hodnotou, prípadne s orientáciou pre určitých konzumentov so špecifickými potrebami.
Ústav potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre pripravil na utorok 22. 10. 2024 pri príležitosti Dňa chleba prezentáciu, ochutnávku a senzorické hodnotenie chlebov vyrábaných komerčne a inovatívnych chlebov vyvinutých na vedeckých pracoviskách SPU, a tiež súťaž „domácich“ chlebov pripravených študentami a zamestnancami SPU. Pokiaľ študenti nemajú možnosť si chlieb pripraviť doma, bude pre nich k dispozícii Laboratórium cereálnych technológií vo Výskumnom centre AgroBioTech, kde si v spolupráci s odborníkmi z Ústavu potravinárstva môžu svoj chlieb pripraviť.
Pre záujemcov bude realizovaná aj komentovaná prehliadka reologického laboratória v T pavilóne, v ktorom sú realizované výskumné činnosti súvisiace s cereálnymi technológiami.
Radi privítame študentov a zamestnancov SPU, ale aj študentov stredných škôl a ostatných priaznivcov cereálnych potravín.
PEČIETE SI CHLIEB DOMA? PRIHLÁSTE HO DO SÚŤAŽE o zaujímavé ceny!
O najlepšom bochníku rozhodne odborná komisia a návštevníci Dňa chleba.
Ak máte záujem prihlásiť sa, ale nemáte možnosť upiecť si chlieb napríklad na internáte, budete mať k dispozícii v pondelok 21. 10. Laboratórium cereálnych technológií vo Výskumnom centre AgroBio Tech (treba si priniesť vlastné suroviny). Nahláste sa vopred na kontaktných adresách.
Prihlášky: do 18. 10. 2024
Termín podujatia: 22. 10. 2024, 9:00 – 12:00
Miesto: priestor pred pavilónom T
Kontakty: Anna Kolesárová, anna.kolesarova@uniag.sk, 037/641 5808
Matej Čech, matej.cech@uniag.sk, 037/641 5815