Študentské dni nitrianskych univerzít 2021
November je tradičným mesiacom, počas ktorého Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre spoločne pripravujú podujatia, ktoré zvyčajne spestria život univerzít, ale aj celého mesta. Aktuálna situácia stále nežičí organizácii akcií, na ktoré sme v rámci Študentských dní nitrianskych univerzít (ŠDNU) zvyknutí, no organizátori sa prispôsobili tejto dobe a väčšinu z nich preniesli do online priestoru.
Podrobný program podujatí Študentských dní nitrianskych univerzít 2021 (pdf)
Vyberáme z programu ŠDNU 2021
8. – 26. 11. 2021 – pondelok – piatok
9. – 10. 11. 2021 – utorok – streda
10. 11. 2021 – streda
Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Fakulta biotechnológie a potravinárstva a Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva si dovoľujú pozvať doktorandov na Vedeckú konferenciu doktorandov s medzinárodnou účasťou, ktorá sa uskutoční 10. novembra 2021 pri príležitosti Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Cieľom konferencie je prezentácia najnovších poznatkov dosiahnutých v rámci vedeckovýskumných aktivít doktorandov v dennej a externej forme štúdia.
Miesto a čas konania: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva, link https://vkd.uniag.sk/, 9.00 h
Populárno-náučný kvíz o chilli. Výhercovia získajú domáce chilli výrobky od nášho potravinárskeho guru Mateja.
Miesto a čas konania: INSTAGRAM: @spolok_pasteur, link: https://www.facebook.com/SpolokPasteur, 18.00 h
Prednáška o budúcnosti osobnej a nákladnej dopravy spolu s výherným kvízom (výherca 1 študent)
Miesto a čas konania: MS Teams, online, link: uverejnený na www.tf.uniag.sk, 15.15 h
Martin Menšík – Profesia, s. r. o., marketingový manažér internetového portálu s ponukami práce Profesia, kde sa stará o to, aby bola najspoľahlivejším zdrojom nových zamestnancov pre každého, kto prácu ponúka. Autor inšpiratívnych článkov napr. 6 produktívnych týždňov v tieni Covid-u, Pripravujú školy nekvalitných absolventov alebo sú len naše očakávania privysoké?
Názov online workshopov: Ako napísať úspešný životopis + Príprava na pracovný pohovor – ukážka druhov pracovných pohovorov; Ako čítať pracovnú ponuku a reagovať na tie, na ktorých mám šancu uspieť + Situácia na trhu práce pre absolventov
Čas konania: 9.00 – 13.00 h
Registrácia
10. – 15. 11. 2021 – streda – pondelok
Architektonicky hodnotné objekty SPU v Nitre – UNI:ARCH (najmä objekty NKP architektov Dedečka a Miňovského)
Výstava posterov
Miesto a čas konania: vstupné priestory pod Aulou SPU v Nitre, neobmedzene
10. – 22. 11. 2021 – streda – pondelok
Online skríning rizika vzniku civilizačných neinfekčných ochorení
Aktivita je určená pre starších i mladších ľudí, ktorí by radi spoznali riziká vzniku diabetu, aterosklerózy, mozgovej mŕtvice či srdcového infarktu, hypo- a hypertyreózy,
prípadne zistili, aký typ postavy majú. Aktivita bude realizovaná prostredníctvom vyplnenia anonymného online skríningového dotazníka, pre účasť je potrebná online registrácia, po ktorej budú zúčastnenému žiadateľovi poskytnuté online prístupy. (Pozn.: pre určenie rizika mozgovej mŕtvice/srdcového infarktu je potrebné poznať hodnoty cholesterolu a triacylglycerolov.)
Miesto a čas konania: online, link: Facebook Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov https://www.facebook.com/SPU.FAPZ neobmedzene
Online „určovačka“ alebo ako poznáme potraviny vôkol nás, ktoré bežne konzumujeme
Aktivita je určená pre všetkých, ktorí by si radi preverili svoje schopnosti a vedomosti ohľadom poznania tradičných i nových druhov potravín rastlinného pôvodu. Aktivita bude pozostávať z online kvízu a určovačky vybraných druhov ovocia, zeleniny, obilnín, strukovín, semien či orechov podľa obrázkovej predlohy. Zúčastnení si tak overia svoju úroveň poznania rôznych plodín, ktoré bežne zaraďujeme do svojho jedálnička a možno o tom ani nevieme. Aktivita bude realizovaná prostredníctvom vyplnenia online dotazníka-kvízu, pre účasť je potrebná online registrácia, po ktorej budú zúčastnenému žiadateľovi poskytnuté online prístupy. V rámci aktivity je možné sa zapojiť do súťaže, podmienkou ktorej je vyplnenie všetkých online určovačiek a dosiahnutie najvyššieho počtu bodov za správne odpovede. Aktivita je určená aj pre všetkých stredoškolákov, ktorí si takýmto spôsobom môžu vyskúšať jednu zo skúšobných metód v rámci vysokoškolského štúdia.
Link: Ako dobre poznáme ovocie okolo nás? Ako dobre poznáme obilniny, strukoviny a semienka okolo nás?
Online kvízy zamerané na zdravú a liečebnú výživu
Aktivita je určená pre všetkých – starších, mladších, stredoškolákov, študentov i absolventov, rodičov i starých rodičov, ľudí zaťažených na zdravú výživu i takých, ktorí ju takpovediac ignorujú. Aktivita bude realizovaná prostredníctvom vyplnenia dvoch online kvízov (jeden bude venovaný zdravej výžive a druhý liečebnej). Pre účasť je potrebná online registrácia, po ktorej budú zúčastnenému žiadateľovi poskytnuté online prístupy.
Link: Otestujte svoju znalosť pojmov vo výžive a svoju nutričnú gramotnosť Otestujte svoju znalosť liečebnej výživy
Súťaž Najkrajšia potravinová pyramída
Súťaž je určená pre našich najmenších členov rodiny, škôlkarov i školákov, ktorí sa taktiež potrebujú stravovať pestro, striedmo, vyvážene, ale hlavne ZDRAVO. Aktivita je určená pre maminky, tatinkov a ich ratolesti, prípadne kolektívy v škôlkach a školách. Podklady (informácie o potravinovej pyramíde) a bližšie informácie vám poskytneme po registrácii. V prípade priaznivej epidemiologickej situácie je plánovaná aktívna prednáška pre naše najmenšie detičky v MŠ Klások (v prípade záujmu aj v iných predškolských a školských zariadeniach). Pre víťazné detičky bude prichystaný krásny darčekový kôš plný zdravých i menej zdravých pochúťok.
Miesto a čas konania: Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, link: Facebook Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov https://www.facebook.com/SPU.FAPZ, neobmedzene
11. 11. 2021 – štvrtok
Zdokonaľujme sa v angličtine spoločne alebo Odbúraj svoj strach s nami
Online stretnutia za účelom pomôcť zlepšiť si komunikačné schopnosti v anglickom jazyku. Prihlásiť sa môže každý študent SPU.
Miesto a čas konania: online, link: web Fakulty ekonomiky a manažmentu, www.fem.uniag.sk 16.00 h
Ako vie byť koučing užitočný pri rozhodovaní a stanovení cieľov?
Eva Račková – koučka a mediátorka, oblasť rozvoja osobnostného potenciálu jednotlivcov aj tímov, pracuje s témami ako empatia, efektívna spolupráca, asertivita. Podporuje zavádzanie rešpektujúceho prístupu na školy a spolupracuje pri zavádzaní koučovacieho prístupu na vysoké školy. Vedie tréningy nenásilnej komunikácie podľa Rosenberga.
Čas konania: 09.00 – 11.00 h
Registrácia
12. 11. 2021 – piatok
Potraviny inak
V danom kvíze sa oboznámime so zaujímavými faktami o potravinách, ktoré nám rozšíria obzory.
Miesto a čas konania: INSTAGRAM: @spolok_pasteur, https://www.facebook.com/SpolokPasteur, 18.00 h
15. 11. 2021 – pondelok
Prehliadka SPU Sokoliarne
Deň otvorených dverí v našej sokoliarni. Budete mať možnosť navštíviť sokoliareň, kde budú pre vás pripravené worskhopy. Môžete si vyskúšať vyrábať základnú výstroj pre dravca (kožené pútka). Naša sova Elvíra vám ukáže, aké má jemné operenie. Harriska Arya rada pózuje na selfíčka a harris Teo sa vám poobede predvedie pri tom, čo mu ide najlepšie. A, samozrejme, na všetky vaše otázky budú počas celého dňa odpovedať naši sokoliari.
Miesto a čas konania: SPU Sokoliareň, 10.00 – 15.00 h. Prehliadka sokoliarne bude prebiehať v zmysle epidemických opatrení v režime OTP. Maximálny počet osôb v priestoroch naraz: 50.
Čínština ONLINE
Cieľom online podujatia je odprezentovať Konfuciovu triedu na SPU v Nitre, ktorá ponúka výučbu čínskeho jazyka, ale aj iné benefity, ako spoznať čínsku kultúru a zvyky. Študenti všetkých fakúlt SPU v Nitre.
Miesto a čas konania: online, link: web Fakulty ekonomiky a manažmentu, www.fem.uniag.sk, 17.00 h
Ako napísať CV, aby ste zaujali?
Čo hovoriť na pracovnom pohovore, aby ste ho úspešne absolvovali?
Ľubomír Dranga – OZ Múdry pes – kariérny poradca a kouč v oblasti ľudských zdrojov už viac ako 20 rokov. Výber talentov na Slovensku i v zahraničí, vyhľadávanie kandidátov na vrcholové a výkonné funkcie. Riadenie náborových procesov pre nadnárodné spoločnosti, projekt Kariérne workshopy pre stredné a vysoké školy. Poradenstvo zamerané na budovanie kariéry.
Čas konania: 9.00 – 11.00 h
Registrácia
Oceňovanie študentov SPU
Rektorka SPU, doc. Ing. Klaudia Halászová, PhD., oceňuje študentov, ktorí sa zaslúžili o šírenie dobrého mena univerzity reprezentáciou v študijnej oblasti, oblasti vedy, umenia, športu a kultúry a dosiahli výborné študijné výsledky. Prijatie sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva.
Miesto a čas konania: online, link zverejnený na webe SPU www.uniag.sk a na sociálnych sieťach, 13.30 h.
Zázraky z úľa
Kvíz o produktoch usilovných včiel, ako sú med, propolis, peľ, vosk a materská kašička.
Miesto a čas konania: INSTAGRAM: @spolok_pasteur, link https://www.facebook.com/SpolokPasteur, 18.00 h
Výživové odporúčania pre dospelých počas pandémie spôsobenej ochorením COVID-19
Ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom bolo Svetovou zdravotníckou organizáciou označené ako globálna pandémia. Adekvátna odpoveď imunitného systému závisí od mnohých faktorov, predovšetkým od nášho zdravotného stavu. Preto sa vynárajú otázky, ako optimálne podporovať imunitný systém v bežnej populácii.
Miesto a čas konania: online, link: MS Teams 14.00 h
Diétne odporúčania pre pacientov po prekonaní ochorenia COVID-19
Po prepustení z nemocnice a návrate domov, či zvládnutí zápasu s ochorením COVID-19 v domácom prostredí boj pokračuje. Pre opätovné získanie plného zdravia je dôležité obnoviť svalstvo, a tiež dodať telu všetky stratené živiny potrebné pre podporu imunitného systému. Kombinácia fyzickej rehabilitácie s výživovou rehabilitáciou je cestou, ako zlepšiť kvalitu života. Prednáška je určená nielen pre covidových pacientov.
Miesto a čas konania: online, link: MS Teams 15.00 h
Histamínová intolerancia – čo o nej vieme a ako ju zvládnuť
V poslednej dobe sa stretávame s nárastom počtu ľudí, ktorým bola „diagnostikovaná“ histamínová intolerancia. Aké sú príznaky takejto intolerancie, čo je príčinou jej vzniku,
ako s ňou žiť, ako sa stravovať... Toto všetko bude súčasťou prednášky o jednej z najčastejších intolerancií posledných rokov.
Miesto a čas konania: online, link: MS Teams 16.30 h
15. – 20. 11. 2021 – pondelok – sobota
Architektonicky hodnotné objekty SPU v Nitre – UNI:ARCH (najmä objekty FZKI)
Výstava posterov.
Miesto a čas konania: objekty Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre, neobmedzene
16. 11. 2021 – utorok
Veda ako ju (ne)poznáme
Všetko so všetkým súvisí. Spoznajte možnosti vedeckovýskumných aktivít vo Výskumnom centre AgroBioTech – od klimatickej zmeny v krajine až po výskum a vývoj inovatívnych potravín zameraných na rôzne skupiny obyvateľstva s využitím genetických, spektroskopických, mikroskopických, analytických a ďalších metód.
Miesto a čas konania: MS Teams 9.00 – 11.00 h
Spermie – Olympijskí plavci
Prednáška s Ing. Evou Tvrdou, PhD., ohľadom stále aktuálnejšej témy poklesu mužskej plodnosti.
Miesto a čas konania: prostredníctvom platformy Zoom Pro + live streaming na Facebooku, https://www.facebook.com/SpolokPasteur, 15.00 h
Architektonicky hodnotné objekty SPU v Nitre
UNI:ARCH. Prezentácia významu hodnôt objektov SPU v Nitre.
Miesto a čas konania: online, link : zverejnený na webe FZKI www.fzki.uniag.sk a FB, 13.00 h
Správna výživa základ dobrého zdravia
V prednáške je vyzdvihnuté zdravie ako jediná hodnota uznávaná všetkými, ochorenia spájané s výživou a najvýznamnejšie rizikové faktory životného štýlu mladých ľudí, ako sú nesprávna výživa, fajčenie cigariet, fyzická inaktivita, nadmerná konzumácia alkoholu a stres. V závere prednášky sú zdôraznené základné zásady správneho spravovania a dôležitosť dodržiavania pitného a pohybového režimu.
Miesto a čas konania: online, link: MS Teams 15.00 h
Prednáška, ktorá charakterizuje hlivu ustricovitú ako potravinu a biologický druh, jej zloženie a účinok hlivy na organizmus s možnosťami využitia hlivy vo výžive ľudí.
Miesto a čas konania: online, link: MS Teams 16.00 h
Priateľské stretnutie prvákov so študentmi vyšších ročníkov FEM, ktorí sú aj členmi PR teamu FEM. Cieľom podujatie je prezentácia fakulty z pohľadu študenta, online prezentácia priestorov, virtuálna prehliadka, zaujímavé súťaže.
Miesto a čas konania: online, link: web Fakulty ekonomiky a manažmentu www.fem.uniag.sk, 17.00 h
17. 11. 2021 – streda
Ovocie a zelenina
Ovocie a zelenina predstavujú dôležitú časť nášho jedálnička. Kvíz bude navrhnutý ako zaujímavý spôsob overenia vedomostí o ovocí a zelenine, ako aj úspešnosti rozpoznania jednotlivých plodov.
Miesto a čas konania: INSTAGRAM: @spolok_pasteur, https://www.facebook.com/SpolokPasteur, 18.00 h
18. 11. 2021 – štvrtok
Deň vysokoškoláka I.
V spolupráci s firmami z praxe. Podujatie určené pre stredné školy, s ktorými fakulta dlhodobo spolupracuje. Cieľom podujatia je predstaviť študentom stredných škôl plnohodnotný deň na našej fakulte, čo študentom dáva jedinečnú príležitosť zažiť deň ako riadny vysokoškolák.
Miesto a čas konania: online, offline podľa pandemickej situácie, link: web Fakulty ekonomiky a manažmentu, www.fem.uniag.sk 9.00 h
19. 11. 2021 – piatok
Mgr. Simona Belovičová, PhD. – poradenská psychologička, oblasť psychologického poradenstva a sebarozvoja pre študentov, deti aj dospelých, témy emočná inteligencia, úzkosť, stres, konštruktívna hádka, depresia, vyhorenie... Autorka podcastu Potulky psychológiou, v rámci ktorého si môžu účastníci workshopu vypočuť 6. epizódu k téme workshopu.
Čas konania: 13.00 – 14.30 h
Registrácia
20. 11. 2021 – sobota
Prednáška je zameraná na priblíženie problematiky aktuálnych globálnych problémov, ktorými je aj nadmerné využívanie zdrojov potravín neudržateľným spôsobom, ktoré sú rizikom nie len pre planétu, ale aj pre ľudí. Taktiež si povieme aktuálne zdravotné markery populácie a prepojíme ich s trendom životného štýlu, ako sú napríklad vysoká incidencia kolorektálneho karcinómu a vysoká spotreba vysoko spracovaných mäsových výrobkov. Porozprávame sa o základoch racionálneho stravovania pre populáciu všeobecne, aj pre jednotlivé skupiny obyvateľstva a postupne prejdeme od jednotlivých makronutrientov a mikronutrientov, fyzickej aktivity, spánku a iných aspektov životnému štýlu k zdrojom bielkovín, ktorými sa bude začínať ďalšia časť prednášky, v ktorej sa zameriame na NOVÉ TRENDY VO VÝŽIVE, ktoré prispievajú k udržateľnosti. Martin nám porozpráva o bielkovinovom nápoji z JEDLÉHO HMYZU, ktorý vyrába v BRNE značka EntoWay. Návštevníci budú mať možnosť tento proteín aj vyskúšať a bude súčasťou balíčkov, ktoré dostanú. Porozpráva nám, prečo práve larvy potemníka sa stávajú novým trendom v zdrojoch bielkovín, ako sa správajú a podobne. Taktiež, aké majú nutričné hodnoty a zdravotné benefity. Prednáška a následne vytvorený videozáznam, fotografie budú použité ako propagačný materiál pre účely edukácie o zdraví, životnom štýle, udržateľnosti. Návštevníci sa majú možnosť dobrovoľne prihlásiť a dostanú balíček výrobkov s udržateľných zdrojov, ktoré majú taktiež benefity pre zdravie.