Na začiatku kalendárneho roka v januári, keď sa otvorili brány Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva otvorila nový akreditovaný kurz arboristika v správe a údržbe zelene.
V bratislavskej Inchebe sa od 24. do 26. januára konala výstava Danubius Gastro 2019. Počas nej prebehol už 13. ročník medzinárodnej súťaže juniorov - študentov SOŠ o najlepší Bratislavský rožok, Maškrty z jadrovín, Umelecké dielo a sprievodné súťaže pre pekárov producentov a technológov. V pozícii hlavného manažéra súťaží a prezidenta súťažných porôt bol zástupca z SPU v Nitre - Ing. Marián Tokár, PhD., z Fakulty biotechnológie a potravinárstva.
Pôda nás živí, nie je tráva ako tráva, svet semien pod lupou, po stopách DNA, záhady zoológie, každodenná udržateľnosť... Aj také boli témy prednášok, interaktívnych prehliadok, praktických ukážok a cvičení, ktoré pre návštevníkov Dňa otvorených dverí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU pripravili 1. februára.
V Botanickej záhrade SPU otvorili v akademickom roku 2018/2019 nový vzdelávací program pre študentov Univerzity tretieho veku s názvom Praktické záhradníctvo. Štúdium trvá rok a v súčasnosti ho navštevuje 21 poslucháčov.
Celá Európa v súčasnom období diskutuje o mäse z chorého hovädzieho dobytka z poľského bitúnku, ktoré sa dostalo nielen na Slovensko, ale do desiatok krajín Európy. O aktuálnej téme sme hovorili s prof. Jozefom Golianom, vedúcim Katedry hygieny a bezpečnosti potravín SPU v Nitre.